Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizna rezerva
  • 06.12.2016. 08:00

435 miliona evra vraća se poljoprivrednicima iz EU

435 miliona evra vraća se evropskim poljoprivrednicima kroz budžet Zajedničke poljoprivredne politike.

Foto: bigstockphoto.com, volkovslava
  • 1.428
  • 70
  • 0

435 miliona evra vraća se evropskim poljoprivrednicima kroz budžet Zajedničke poljoprivredne politike.

Evropski proizvođači koji ulaze u sistem isplata direktnih plaćanja od 1. decembra 2016. primiće dodatnih 435 miliona evra iz nekorištene krizne rezerve.

Kao što je zaključeno tokom reforme ZPP još 2013. godine, značajan iznos se uzima od direktnih plaćanja poljoprivrednicima svake godine da bi se stvorila zaliha novca za poljoprivrednike u kriznim situacijama.

Novac može biti pokrenut kada godišnji budžet nije dovoljan za finansiranje potreba tržišnih mera kao što su javne intervencije i privatno skladištenje. Ako se ne iskoristi do kraja ove godine, rezerva se vraća poljoprivrednicima.

Milijarda evra za krizne situacije

Od septembra 2015. komisija je osigurala milijardu evra ekstra finansijske podrške poljoprivrednom sektoru koji se suočava s tržišnim poteškoćama.

Ipak, odlučeno je da će se ova podrška sufinansirati bez diranja krizne rezerve tako da se neće uticati na direktna plaćanja.

Dodatne mere kao što su produženje postojećih tržišnih mera i distribucije nacionalnih paketa financirani su iz postojećih budžeta u 2016. dok je zadnji paket pomoći poljoprivrednicima iz jula 2016. za mlečni sektor finansiran iz budžeta za 2017.

Neće doći do smanjenja prihoda farmera

Komesar Fil Hogan ističe: "2016. je bila teška godina za poljoprivrednike iz velikog broja sektora. Zadovoljan sam što je komisija bila sposobna da odgovori serijom dodatnih mera bez diranja u krizne rezerve tako da neće doći do smanjenja prihoda poljoprivrednika."

Smanjenje plaćanja za one koji primaju iznad 2.000 eura

Od uvođenja 2013. rezerva se nije trošila. Smanjenje iznosa podsticaja odnosi se samo na direktna plaćanja iznad 2.000 eura i još uvek nije primenjeno u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji u 2016. jer iznosi direktnih plaćanja još uvek nisu prilagođeni u ovim državama članicama.

Foto: bigstockphoto.com, volkovslava


Tagovi

Krizna rezerva Povraćaj Paket pomoći Poljoprivrednici Fil Hogan


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."