Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprofit
  • 20.01.2023. 12:00

Agroprofit: Novac namenjen poljoprivredi ne postoji - ispitati

U pismu upućenom Odboru za poljoprivredu, Udruženja Agroprofit navodi da je u nastalim prilikama sasvim jasno da na stavkama iz državne kase novac namenjen poljoprivredi "ne postoji i da je za svaku intervenciju za isplatu duga potreban rebalans".

Foto: Depositphotos/budabar
  • 386
  • 94
  • 0

Udruženje Agroprofit u poslednjih 30 dana registrovalo je na 100-tine pitanja i prijava u vezi sa isplatama subvencija. Po reagovanju poljoprivrednika neki očekuju novac i za 2021. godinu.

Poljoprivrednicima nisu u potpunosti isplaćeni podsticaji, premije i bespovratni novac za nabavku opreme i priplodnih kvalitetnih grla stoke za 2023. godinu, a pojavljuju se i dugovi i za nekoliko godina unazad. Ukupan iznos duga nije još utvrđen, a među gazdinstva stigla je vest sa kolegijuma da Ministarstvo poljoprivrede razmišlja da ne isplati pomenute stečene obaveze, primećuje Agroprofit.

Kome nisu isplaćene subvencije u stočarstvu - nek prijavi Agroprofitu

U pismu upućenom Odboru za poljoprivredu Narodne skupštine, navode da je u nastalim prilikama sasvim jasno da na stavkama iz državne kase novac namenjen poljoprivredi "ne postoji i da je za svaku intervenciju za isplatu duga potreban rebalans, a pre toga popis svih dugova, što ni jedan ministar za dve decenije unazad nije uradio kod primopredaje funkcije".

Postojeći sastav kabineta ministarka Tanasković ima volju, a znanje ćemo tek videti, da napravi reda u finansijskim tokovima i odnosima sa gazdinstvom, ističu. Priča o zanemarivanju isplate duga ipak govori o pokušaju da se u ovom sektoru uštedi više desetina milijardi dinara i omogući Ministarstvu finansija da i dalje govori o stabilnosti budžeta ili da se potkopa politika vladajuće partije među poljoprivrednicima. 

Ministarstvo poljoprivrede objavilo još jedan spisak isplaćenih subvencija

Gazdinstva, a pogotovo ona prihodovno ugrožena, očekuju od Odbora za poljoprivredu da temeljno sagleda informaciju u sektoru isplate svih davanja iz državne kase i da podrži program finansiranja prema zakonu, što obuhvata i visinu izdvajanja iz budžeta za poljoprivredu, traže.

Udruženje je voljno da pomogne u sektoru tovnog govedarstva, uz zaustavljanje pada i da aktivnostima u regionima podstaknemo korišćenje najracionalnijih uslova za ekonomičnost u ovom delu stočarske proizvodnje, kaže se u pismu i dodaje da je sačinjen i pregled stanja u tovnom govedarstvu u Srbiji, gde je ostvaren napredak, ali i uočilo nedostatke u pojedinim segmentima - od uvoza teladi, prometa i prodaje.


Tagovi

Agroprofit Isplata subvencija Tovno stočarstvo Odbor za poljoprivredu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]