Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova Uredba
  • 23.05.2019. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Analiza zemljišta više nije besplatna

Poljoprivrednici više ne mogu uraditi besplatnu analizu zemljišta u laboratoriji Poljoprivredne savetodavne službe u Valjevu, jer je država odlučila da ovu meru više ne subvencioniše.

Foto: Sanja Dovečer
  • 820
  • 21
  • 0

Neprijatna vest ovog proleća iznenadila je mnoge poljoprivrednike, ali i stručnjake u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi Valjevo kada je doneta Uredba da se ukida besplatna analiza zemljišta.

"Ne bih ulazio u razloge ministarstva za donošenje ove Uredbe, ali to je za poljoprivrednike veoma potrebna mera, a sa druge strane može ugroziti rad savetodavne službe, jer bez analize zemljišta nema dovoljno podataka na osnovu kojih bi se davali saveti o kvalitetu i mogućnostima poboljšanja kvaliteta zemljišta", kaže Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Valjevu.

Kako dati savet bez analize zemljišta?

Poznato je da je na teritoriji cele Zapadne Srbije zemljište kiselo i poljoprivrednici imaju dosta problema da zasnuju lucerišta ili neke druge kulture na koje direktno utiče takva pH. 

"Sada smo u situaciji da ne možemo finasijski da pomognemo poljoprivrednicima, ali ni da im damo savet kako da poboljšaju biljnu proizvodnju. Proleće je period kada se uradi najviše analiza zemljišta. Prošle godine Poljoprivredna savetodavna stručna služba u Valjevu je uradila 5.000 analiza koje je finasirala država, a tek 250 analiza je urađeno o sopstvenom trošku. To vam govori da platežna moć poljoprivrednika nije tolika da mogu samostalno da finasiraju sve", naglašava Marković.

Cena nije velika, ministarstvo je Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Valjevu refundiralo 1.900 dinara sa PDV-om. "Mi smo za poljoprivrednike analize radili po ceni od 1.800 dinara, a ove godine ta cena je spuštena na 1.500 dinara i to je neki minimum", kaže on.

Poljoprivrednici će moći da plate analizu zemljišta tek za nekoliko godina

Činjenica je da će se sa razvojem poljoprivrede u narednim godinama doći na nivo da poljoprivrednici to plaćaju, ali u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Valjevu smatraju da je još uvek rano da oni preuzmu te troškove.

"Sa jedne strane, poljoprivrednike na analizu zemljišta obavezuje Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a sa druge strane pri obnovi registracije poljoprivrednog gazdinstva ne navodi se da se u toku godine mora uraditi određeni broj analiza. Mišljenja smo da je sa ukidanjem ove mere trebalo sačekati jer se beleži konstantan rast i za koju godinu se može očekivati da to poljoprivrednici mogu da plate i da to bude ekonomska cena, bez učešća republike ili lokalne samouprave", objašnjava on. 

Nova Uredba ukida besplatnu analizu zemljišta

Lokalne samouprave žele da pomognu

Ministarstvo poljoprivrede je lokalnim samoupravama uputilo dopise da preuzmu finansiranje troškova analize zemljišta i za sada su sve opštine Kolubarskog okruga i grad Valjevo pozitivno odgovorile na apel Poljoprivredne  savetodavne stručne službe.

"Nezgodno je što je ukidanje mere i dopis lokalnim samoupravama stigao kasno jer svi već imaju usvojene budžete i planove za raspodelu sredstava u poljoprivredi. Kontaktirali smo sve čelnike opština u Kolubarskom okrugu i grada Valjeva i svi su se saglasili i imaju razumevanje da preuzmu finansiranje i za sada je dogovor da se tokom godine kroz rebalans obezbede sredstva za određeni broj analiza zemljišta za poljoprivrednike. To će svakako doprineti održanju i daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje, a stručnjacima PSSS da dođu do sredstva za kvalitetniji rad."

Akreditacija laboratorije veoma bitna

Laboratorija Poljoprivredne stručne savetodavne službe u Valjevu nalazi se u postupku akreditacije i prošle godine u opremu je uloženo pet miliona dinara. Tokom ove godine taj proces bi trebao da bude završen. Ukoliko bi se sada stalo sa tim to bi, kako ističu u Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi, bio veliki korak u nazad.

"Laboratorija je značajna jer bi se pored agrohemijskih analiza radile i neke druge. Veoma nam je bitna nabavka atomskog apsorbera koji može da pomogne u ispitivanju teških metala u proizvodima biljnog i životinjskog porekla i to bi bio znatno viši nivo u kontroli poljoprivrednih proizvoda", naglašava Marković.

Za sada ostaje samo nada da će se uz pomoć lokalnih samouprava ove teškoće prebroditi, ali i da će naredne godine ministarstvo poljoprivrede ovu meru vratiti u svoj plan. Besplatna analiza zemljišta radi se od 2006. godine, a prekid je bio jedino 2012.


Tagovi

Analiza zemljišta Poljoprivrednici Svetislav Marković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.