Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu
  • 28.02.2017. 10:15

APV: podrška agraru vredna 8 milijardi dinara

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predstavio je mere podrške poljoprivrednicima u Vojvodini od strane pokrajinske Vlade, na skupu koji je u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i osiguravajuće kuće DDOR održan u Privrednoj komori Vojvodine. Najveće interesovanje izazvali su novi vidovi podrške.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.314
  • 273
  • 0

Pokrajinska vlada je za za ovo godinu predvidela agrarni budžet u visini od osam milijardi dinara. To je 500 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Od posebnog značaja za registrovana poljoprivredna gazdinstva je činjenica da je, za razliku od 2016. godine, kada je 800 miliona dinara direktno usmereno kroz bespovratna podsticajna sredstva, u ovoj godini za tu svrhu izdvojeno milijardu i 400 miliona dinara. To je vrlo jasan signal pokrajinske vlade i resornog sekreterijata da poljoprivrednici zaslužuju veću podršku i kroz ove mere ona će biti i ostvarena, rečeno je na skupu održanom u Novom Sadu.

Prvi put mera podrške mladima

U setu mera podrške poljoprivrednicima u Vojvodini za 2017. godinu nalaze se i nove, veoma značajne mere, za koje postoji veliko interesovanje od strane poljoprivrednih proizvođača. One su u odnosu na agrarnu politiku iz prethodnih perioda višestruke. Tu se pre svega misli na kupovinu nove pogonske i priključne mehanizacije. Za ovu meru vlada ogromno interesovanje.

Kada se ona stavi u kontekst podrške Fonda za razvoj poljoprivrede, dobija se puna podrška poljoprivrednicima za obnovu i nabavku mehanizacije, rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu i najavio meru koja se prvi put sprovodi u Srbiji:

Vuk Radojević

"Prvi put u zemlji, u Vojvodini, sprovodimo meru 'start up' programa namenjenu mladima. Dovoljno smo se deklarativno zalagali da mladi ostanu na selu i pokušaju da se bave poljoprivredom. Kroz ovu meru želimo direktno da ih stimulišemo tako što ćemo im 75 odsto sredstava dati bespovratno kako bi oni ostali na selu i započeli poljoprivredu proizvodnju, formirali porodice i dali pun doprinos razvoju seoskih zajednica".

850 miliona dinara za tri krupne i povezane mere

Najavljeno je i duplo povećanje finansijskog iznosa, u odnosu na prošlogodišnji, za opremanje farmi. Izdvajaće se značajna sredstva i za organsku proizvodnju, a najavljene su i tri krupne mere koje se odnose na bušenje i opremanje bunara, nabavku sistema za navodnjavanje i protivgradnih mreža, kao i za plasteničku proizvodnju. Za ove namene predviđeno je 850 miliona dinara. Ove mere su povezane i pružaju mogućnost prelivanja sredstava iz jedne u drugu.

Još jedna mera koja je novina u radu sekreterijata za poljoprivredu su sredstva usmerena u atarske, odnosno poljske puteve i otresišta.

"Ova mera se primenjuje u mnogim lokalnim samoupravama širom Vojvodine. Ove godine biće podržana i od strane pokrajinske Vlade. Bitno je napomenuti da će se ona sprovoditi na krajnje profesionalan način. Reč je o konkretnim projektima, sa urađenom projektnom dokumentacijom, koji će podrazumevati urađene puteve i otresišta koji su dugotrajni i koji će biti u interesu poljoprivrednika kako bi lakše pristupili svojim njivama", dodao je Radojević.

Podsticajne mere značajne i za udruživanje

Udruživanje poljoprivrednika u Vojvodini i u Srbiji dobija podršku svih relevantnih institucija, istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

"Zadružni savez Vojvodine je referentna organizacija koja na najbolji način zastupa interese poljoprivrednika kroz udruživanje u zadruge. Podržavamo sve oblike organizovanja i udruživanja, jer na nemilosrdnom slobodnom tržištu samo zajedno postajemo jači i tako možemo da tražimo svoje mesto na domaćem i na inostranom tržištu", reči su Vuka Radojevića.

Mere podrške koje realizuje pokrajinski sekreterijat usmerene su u pravcu intenzivne poljoprivredne proizvodnje, stimulisanja udruživanja kako bi poljoprivrednici mogli da izgrade i skladišne kapaciteti i mini prerađivački kapacitete.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu Mere podrške Pokrajinska vlada Agrarni budžet Registrovana poljoprivredna gazdinstva Bespovratna podsticajna sredstva Mera podrške mladima Pogonska i priključna mehanizacija Vuk Radojević Start up Oprema


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin