Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Consipard d.o.o.
  • 26.02.2018. 17:45

Consipard konsultanti - IPARD agencija za poljoprivrednike

Mnogi poljorivrednici pri apliciranju za novac iz IPARD fonda koriste uslugu agencija. Jedna od njih je Consipard, koja tesno sarađuje sa agencijom Georg iz Zagreba, koja je u tom poslu već deceniju.

  • 2.359
  • 92
  • 1

Danas se zatvaraju prva dva poziva Mere 1 -  Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u okviru programa IPARD II - instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014. do 2020. godine. Reč je o pozivu za kupovinu nove mehanizacije i opreme raspisanom 25. decembra 2017. i pozivu za nabavku novog traktora raspisanom 4. januara 2018.

Agencije imaju velika očekivanja od IPARDA

Mnogi poljoprivrednici pri apliciranju za novac iz IPARD fonda koriste uslugu agencija. Consipard doo agencija za konsalting je osnovana počektom novembra 2017. godine, sa ciljem da svoje konsultantske usluge usmeri EU predpristupnim programima. Tako je IPARD program bio njihov prvi izazov. Bojana Vukadinović iz ove agencije kaže da je za prva dva poziva bila velika zainteresovanost poljoprivrednika:

"Nakon formiranja tima i završene edukacije, pristupili smo informisanju klijenata, analizi njihovih gazdinstava i potpisivanju ugovora sa onima koju su ispunjavali uslove da konkurišu za IPARD program. Nakon stotine sastanaka, uglavnom na području Vojvodine, potpisano je i više desetina ugovora o pružanju konsultantskih usluga. Zadovoljni smo do sada postignutim rezultatima, a imamo velika očekivanja kako od ovog tako i od budućih konkursa. S obzirom na to da je IPARD program tek započet u Srbiji, nadoknadu za naše usluge smo prilagodili klijentima. Ona je procentualno iskazana u odnosu na iznos investicije. Dakle, klijent za našu uslugu ima pravo na podsticaj kao i za investiciju. Usluga i sam način plaćanja je podeljen u tri dela: predaja zahteva, dobijanje rešenja od Uprave za agrarna plaćanja o odobrenju IPARD projekta i podnošenje Zahteva za isplatu IPARD podsticaja, tako da klijent nema preveliko opterećenje ni rizik pre samog dobijanja rešenja".

Prema tvrdnji Bojane Vukadinović, na osnovu nezvaničnih informacija kojima raspolaže, agencija Consipard je predala 20%-25% od ukupnog broja Zahteva za IPARD program.

Kako bi u poslu bili visoko kvalifikovani, profesionalni i ekspeditivni Consipard doo je oformio tim mladih konsultanata, stučnih profila, ekonomista i agronoma, koji su prošli kroz višednevnu edukaciju o IPARD programu, pripremi zahteva, dokumentacije i poslovnog plana, a sve u smeru ka što kvalitetnije urađenim prijavama za svakog klijenta. Znanje i iskustvo su prenele kolege iz Zagreba iz konsalting agencija Georg doo. Oni su lider u Hrvatskoj u savetovanju u fondovima za ruralni razvoj, jer su imali najviše uspeha i veliki broj odobrenih zahteva. Saradnja se nastavlja i dalje kroz pripremu i predaju zahteva, u smislu revizije i stučnih informacija.

Iskustva iz Hrvatske

Sa Bojanom Vukadinović sarađuje i Dalibor Georgijevski iz agencije Georg doo iz Zagreba. Inače, naše komšije završile su sa IPARD programom.

"Procedure su bile slične kao i u Hrvatskoj. Srećni smo zato što smo uradili puno posla u kratkom vremenskom periodu. Sada očekujemo prve informacije iz Uprave za agrarna plaćanja o broju prijavljenih na ova dva poziva i eventualnim dopunama dokumentacije. To je tako bilo i u Hrvatskoj. Nije bilo predmeta koji nije imao dopunu. Prvo ćemo imati administrativnu kontrolu u Upravi za agrarna plaćanja pre kontrole kod samog investitora na terenu. Uglavnom, mi smo ovde preneli najbolja iskustva iz oko 20 konkursa na osnovu programa koji je kod nas bio u periodu 2007-2014, kao i iskustva i Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj", predstavlja početak IPARDA u Srbiji Georgijevski.

Agencije IPARD
Consipard i Georg zajedno pomažu poljoprivrednicima

Davidov konkurisao za rol balirku

Usluge agencije Consipard koristi i Sima Davidov iz Deronja. On ima farmu sa 70 muznih grla. Mleko predaje IMLEK-u. U ratarskog delu su zastupljene soja i kukuruz. Aplicirao je za rol balirku, koja na sebi ima motalicu za najlon. Planiraju da povećaju proizvodnju mleka, tako što će raditi senažu tom balirkom. Tri ponude koje je morao da obezbedi bile su u rasponu od 70.000 do 100.000 evra, a Davidov očekuje povraćaj iz IPARD programa od 60%. Za saradnju sa Consipard-om ima samo reči hvale:

"Dokumentacija je dosta obimna i bez pomoći službenika verovatno ne bih uspeo sve da završim. Nekoliko puta je dolazio kod mene kući i zajedno smo prošli kod celokupnu papirologiju. Kada je reč o dinamici isplate za usluge, mogu da kažem da je korektna".

Ovo je tek početak IPARD programa u Srbiji. Poljoprivrednicima ostaje da se naoružaju strpljenjem, a u slučaju da ne mogu ceo posao sami da završe, uvek se mogu osloniti na pomoć agencija.

Foto: Consipard


Tagovi

Ipard Consipard doo Bojana Vukadinović Dalibor Georgijevski Georg doo Sima Davidov


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Consipard

Novosadskog sajma 23, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: 38121420262, e-mail: consipard@gmail.com web: http://consipard.rs/