• Opstanak sela
  • 11.10.2019. 15:00
  • Pirotski okrug, Babušnica

Država će u naredne tri godine ulagati u zadruge u 100 sela

Država će u naredne tri godine uložiti u infrastrukturu, seoski, lovni i etno-turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, u 100 sela, pet južnih okruga, a sve sa jednim ciljem - da se spreči napuštanje sela.

Foto: Julijana El Omari
  • 358
  • 18
  • 0

Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj rekao je da je plan da se u naredne tri godine pomogne na razne načine opstanak 100 sela.

"Plan je da podstaknemo privrednu aktivnost kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno-turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, a sve sa jednim ciljem - da sprečimo napuštanje sela, da damo mladima alternativu da u njima ostanu," rekao je Krkobabić.

On je u selu Gorčinci kraj Babušinice obišao zemljoradničku zadrugu "Darovi Lužnice", kojoj je lane iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda.

Direktorka ove zadruge Karolina Stamenković istakla je da je ove sezone zadruga preradila tri tone paprike, 1,5 tonu višnje, tonu paradajza, a uveli su i HASAP sistem.

Svoje proizvode zadrugarke su namenile domaćem, ali i stranom tržištu i ističu da već postoji interesovanje kupaca iz Nemačke, prenose Večernje novosti. 

Kopredsednici i članovi nacionalnog tima obišli su stari dom kulture u ovom selu kojem je potrebna sanacija i školu koja ima samo jednog đaka.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zadruge Ulaganja Opstanak sela Ministarstvo za regionalni razvoj HASAP Milan Krkobabić Karolina Stamenković


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.