Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena đubriva
  • 26.04.2022. 12:00

EK odobrila 836 miliona evra posebne pomoći Poljskoj zbog visokih cena đubriva

Prihvatljivi korisnici će imati pravo na pomoć do 107 evra po hektaru poljoprivrednog zemljišta i do 53,5 evra po hektaru travnjaka i pašnjaka.

Foto: Depositphotos/AlgimantasB
  • 109
  • 29
  • 0

Poljska Vlada i Savez sindikata poljoprivrednih proizvođača još su u januaru ove godine zatražili pomoć u smanjenju cena đubriva za poljoprivrednike, a apel su uputili i povereniku Evropske komisije za poljoprivredu, Janušu Vojčehovskom, svom sunarodniku. 

Tri meseca kasnije, 19. aprila EK je odobrila poljsku shemu u vrednosti 836 miliona evra za podršku poljoprivrednom sektoru. 

Pomoć ograničena na 50 ha po farmi

Reč je o podsticaju u obliku direktnih bespovratnih sredstava, a mera je namenjena onima koji su pogođeni povećanjem troškova nabavke đubriva uzrokovanim ratom u Ukrajini, trenutnom geopolitičkom krizom i povezanim sankcijama.

Prihvatljivi korisnici će imati pravo na pomoć do 107 evra po hektaru poljoprivrednog zemljišta i do 53,5 evra po hektaru travnajka i pašnjaka. Pomoć je ograničena na 50 ha po farmi, a neće prelaziti 35.000 evra po korisniku te će biti isplaćena do kraja godine. 

U tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će gotovo svi poljoprivrednici podneti zahteve za subvencije.

"Biće puno prijava. Očekujemo da će više od milion farmi predati zahteve", izjavio je resorni ministar Henrik Kovalči

Šta je sa drugim zemljama? 

Legitimno pitanje koje postavljaju poljoprivrednici iz drugih EU zemalja je mogu li i oni dobiti slične subvencije. U pravilu, mogle bi dobiti posebnu pomoć sličnu Poljskoj, pod uslovom da su to zatražile od EK, navodi agrarheute.

Pišu da EK predviđa tri opcije u okviru posebne državne pomoći, a kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu. Prva su bespovratna sredstva pojedinačnih poljoprivrednih gazdinstava do 35.000 evra u sektorima poljoprivrede, ribarstva i akvakulture. Druga opcija je podrška likvidnosti u obliku državnih zajmova i niskih troškova zajmova. Treća su subvencije za kompenzaciju povećanih cena energije. 

Treba podsetiti i da je u martu predstavljen set mera pomoći poljoprivrednom sektoru. One predviđaju posebnu meru pomoći poljoprivrednom sektoru u iznosu od 500 miliona evra, korišćenje zemljišta na ugaru za ispašu ili proizvodnju useva, povećanje nivoa avansnih plaćanja, privatno skladištenje svinjskog mesa i privremeni krizni okvir za državnu pomoć za poljoprivredno-prehrambeni sektor.


Tagovi

Bespovratna sredstva Subvencije Cene đubriva Podrška Evropska komisija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.