Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fit for 55
  • 07.06.2022. 18:00

Formiraće socijalni fond za klimatsku politiku težak 72 milijarde evra

Veliki paket zakona za borbu protiv klimatskih promena ove je nedelje na stolu predstavnika Evropskog parlamenta. Evroparlamentarka Biljana Borzan upozorava na to da se mora paziti da zelena revolucija "ne pojede svoju decu".

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 106
  • 17
  • 0

Evropski parlament ove nedelje u Strazburu raspravlja i glasa o velikom paketu zakona za borbu protiv klimatskih promena, koji sadrži osam zakonskih predloga koji pokrivaju saobraćaj, industriju, energetiku, poljoprivredu i socijalne mere za pravednu tranziciju. Reč je o ključnim nacrtima zakona EU-a za borbu protiv klimatskih promena u okviru paketa "Fit for 55", kako bi se efekat staklene bašte Unije smanjio najmanje za 55 odsto do 2030. godine.

Istorijski dan

Kako je istaknuto u najavi EP-a, oni teže da smanje zavisnost od neodržive energije, istovremeno podržavajući građane i preduzeća u tranziciji ka održivoj ekonomiji. Takođe pokrivaju promene u sistemu trgovanja emisijama štetnog zračenja u EU-u, uvođenje novog poreza za ugljenik na uvezenu robu, standarde emisija za automobile i kombije, nove ciljeve za sektore korišćenja zemljišta i šumarstva, promene nacionalnih ciljeva za smanjenje emisija i uspostavljanje fonda za pomoć onima koji su pogođeni energetskim i mobilnim siromaštvom.

Šta za poljoprivrednike znači novi plan za energetsku nezavisnost?

Članica odbora za zaštitu životne sredine, zdravlja i bezbednost hrane Parlamenta Biljana Borzan komentariše kako je reč o istorijskom danu budući da će usvajanjem ovih zakona i obaveza Evropa postati globalni predvodnik u borbi protiv uništenja klime i prirode.

"Naša savest prema deci i unucima će biti, ako ne čista, onda barem čistija. Moramo paziti da zelena revolucija, kao mnoge druge, ne pojede svoju decu", upozorila je Borzan dodajući da je jako važno da se među odlukama koje će doneti nalazi ona o osnivanju Socijalnog fonda za klimatsku politiku

Njegova svrha će, pojašnjava, biti da građanima, posebno ugroženim grupama, na direktan način, finansijski olakša klimatsku tranziciju.  

Borzan: Fond treba dobro iskoristiti 

Komisija je predložila stvaranje Socijalnog fonda za klimatsku politiku s proračunom od 72 milijarde evra za period od 2025. do 2032. godine. Njime su predviđene dve vrste mera: konkretna ulaganja usmerena na dekarbonizaciju sektora drumskog saobraćaja i građevinskog sektora, kao i  privremena direktna podrška dohotku kućanstava koja bi služila kao sigurnosna mreža za one koji nemaju pristup odgovarajućim i cenovno pristupačnim energentima.

Dakle, namenjen je borbi protiv značajnih izazova povezanih s klimatskim promenama, ali i, kako Borzan u svom saopštenju ističe, važan alat za izbegavanje toga da se građanima s nižim i srednjim dohotkom, kojima preti energetsko siromaštvo, ne nanese nesrazmerna šteta.

Kaže kako se konkretne mere koje će se finansirati iz fonda odnose na subvencionisanje računa za energiju ugroženim porodicama, obnovu kuća i zgrada, prelaz na obnovljivu energiju, kao i nabavljanje električnih vozila i održivi transport. Kada su ovakvi fondovi u pitanju, države članice su te koje će biti zadužene za distribuciju sredstava prema korisnicima.


Tagovi

Zelena revolucija Fit for 55 Biljana Borzan Socijalni fond Tranzicija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.