Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 09.12.2022. 16:30

I Beograd se bavi poljoprivredom? Koristi 160.000 ha obradivog zemljišta

Glavni grad ima registrovanih više od 30 hiljada gazdinstava koja se pre svega bave ratarskom i voćarskom proizvodnjom, ali i proizvodnjom povrća, stočarstvom i pčelarstvom.

Foto: Vladimir Lalić
  • 158
  • 90
  • 0

Kada se spomene Beograd retko kome će kao asocijacija na srpsku prestonicu biti reč - poljoprivreda. Međutim, ubuduće ne mora da bude tako s obzirom da glavni grad sve veću pažnju posvećuje poljoprivredi. O tome svedoče i reči gradskog sekretara za poljoprivredu Save Pavičića da je Grad Beograd lokalna samouprava koja najviše ulaže u poljoprivredu i da će naredne godine iznos sredstava za subvencije u poljoprivredi biti povećan za dodatnih 100 miliona dinara.

Ukupno ćemo za ovu namenu izdvojiti više od 350 miliona dinara namenjenih pre svega, malim poljoprivrednim gazdinstvima. Te mere su se i prethodnih godina pokazale ispravnim, interesovanje je bilo veliko, pa je i u 2022. godini utrošen kompletan budžet namenjen za subvencije", kaže Pavičić.

On ističe da će Grad nastaviti da pomaže svoje poljoprivrednike.

Grad će nastaviti da pomaže svoje poljoprivrednike, ističe Pavičić.

"To su sredstva koja obezbeđuje isključivo Grad Beograd, pored subvencija koje daje resorno ministarstvo, a glavni cilj je da omogućimo mladim ljudima da ostanu na svojim gazdinstvima i nastave sa proizvodnjom. Na svim našim javnim pozivima prednost imaju mladi ljudi koji se bave poljoprivredom i organskom proizvodnjom", kaže naš sagovornik.

Osnovan Sekreterijat za poljoprivredu

Da je glavni grad ozbiljno krenuo u razvoj poljoprivrede na njegovoj teritoriji, svedoči i to što je početkom ove godine osnovan Sekretarijat za poljoprivredu, a na čijem čelu je Pavičić.

"Iako je i pre osnivanja Sekretarijata Beograd već radio na unapređenju poljoprivrede, mi smo se takođe proteklih meseci potrudili da obiđemo poljoprivrednike i dodatno sagledamo njihove probleme i potrebe kako bi im ubuduće pomogli na što efikasniji način", kaže Pavičić.

Glavni grad na teritoriji svojih 17 opština ima oko 160.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta, što predstavlja skoro polovinu ukupne površine Grada. Registrovanih je više od 30 hiljada gazdinstava koja se pre svega bave ratarskom i voćarskom proizvodnjom, kao i sa proizvodnjom povrća, dok su u manjoj meri zastupljeni stočarstvo i pčelarstvo, mada, recimo, podatak da je zahvaljujući gradskim podsticajima u prvoj polovini ove godine nabavljeno 90 junica, 566 ovaca i 20 koza, govori da i u stočarstvu ima značajnih pomaka.

Sajam etno hrane i pića

Krajem novembra na Sajmu etno hrane i pića oko 100 poljoprivrednih gazdinstava je na štandu Beograda predstavilo svoje proizvode. Najzastupljenijia su bila gazdinstva iz rubnih gradskih opština koja imaju i najviše poljoprivrednog zemljišta - iz Lazarevca, Mladenovca, Grocke, Sopota, Surčina, Barajeva i drugih.

Na Sajmu etno hrane i pića oko 100 poljoprivrednih gazdinstava je predstavilo svoje proizvode.

Gradska opština Palilula, koja predstavlja zanimljiv spoj urbane sredine i prigradskih i seoskih celina, pogodnih za razvoj poljoprivrede, takođe je imala svoje predstavnike koji se bave proizvodnjom hrane i pića i na tržištu konkurišu sa zdravim proizvodima. I ova opština, kao i većina drugih, na načine na koje može pomaže svoje poljoprivrednike, pa su, na primer, domaćini u Borči, Ovči, Velikom Selu i Slancima, od svoje opštine dobili na korišćenje 18 plastenika koji će im pomoći da unaprede uzgoj i kvalitet njihovog povrća i zaštite ga od nepovoljnih vremenskih uslova.

Grad Beograd je, inače, voćarima i povrtarima ove godine obezbedio 45 miliona dinara kako za nabavku plastenika, tako i sistema za novodnjavanje "kap po kap", protivgradnih mreža, žičanih ograda za zasade, i drugog. S druge strane, pčelari su za nabavku košnica i razne pčelarske opreme dobili 30 miliona dinara. Novčana podrška beogradskim poljoprivrednicima u 2023. godini, kako je već napomenuto, biće još veća.


Tagovi

Grad Beograd Savo Pavičić Sekreterijat za poljoprivredu Ulaganje u poljoprivredu Sajam etno hrane i pića


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".