Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 13.03.2021. 14:00

IPARD 3: Ulaganje u ruralnu javnu infrastrukturu i fizičku imovinu

Podnošenje finalne verzije predviđeno je za septembar, dok se usvajanje IPARD III programa od strane EK očekuje u novembru 2021.

Foto: Bigstock/OlyaSolodenko
  • 362
  • 24
  • 0

Priprema IPARD III programa za period 2021-2027. godine uveliko je u toku. IPARD Upravljačko telo radi na pripremi i prvi nacrti pojedinih poglavlja dostavljeni su već u februaru Evropskoj komisiji (EK). U skladu sa dobijenim smernicama EK, prvi nacrt kompletnog IPARD III programa očekuje se krajem marta.

Podnošenje finalne verzije predviđeno je za septembar, dok se usvajanje IPARD III programa od strane EK očekuje u novembru 2021. godine, navodi stručnjak za agroekonomiju Poljoprivredno stručne službe Kragujevac Stefanija Anđelković.

Spreman IPARD 3 program: Šta su novine?

Kako smo ranije pisali, na sastanku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, ocenjeno da se Srbija dobro pripremila za IPARD III program kroz implementaciju mere ulaganja u ruralnu infrastrukturu što je značajno imajući u vidi snagu poljoprivrede i konstatovano je da naša zemlja ispunjava kriterijume Evropske unije za finansiranje infrasturkturnih projekata u selima.

Šta donosi Mera 6?

Republika Srbija se odlučila za sprovođenje sedam mera u okviru IPARD III programa, a na osnovu seta od 13 mera koje je EK stavila na raspolaganje državama kandidatima za članstvo u EU. Novina u odnosu na IPARD II program jeste Mera 6: Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu.

U saradnji sa SKGO i uz pomoć domaćih eksperata izrađena je "Analiza kapaciteta jedinica lokalne samouprave, izazova i mogućnosti za korišćenje sredstava iz IPARD programa, kao i aktuelnog stanja ruralne infrastrukture" na osnovu čijih rezultata se priprema ova mera.

Kako dalje objašnjava Anđelkovićeva, značajni problemi u ruralnim područjima su kvalitet i količina isporučene vode, veliki broj domaćinstava bez priključka na javni kanalizacioni sistem, tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, nerazvijena mreža lokalnih puteva ili neadekvatno održavanje postojećih. Unapređenje ruralne infrastrukture doprineće poboljšanju kvaliteta života i uslova za razvoj poslovanja u ruralnim područjima.

Korisnici Mere 6 biće jedinice lokalne samouprave koje će imati mogućnost da ostvare povraćaj od 100 odsto prihvatljivih troškova investicije.

Planirano uvođenje novih sektora

Pored ove mere, potencijalnim IPARD korisnicima na raspolaganju će biti:

Mera 1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava;
Mera 3: Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva;
Mera 4: Agroekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje;
Mera 5: Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja - LEADER pristup;
Mera 7: Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i
Mera 9: Tehnička pomoć, kao mera za jačanje kapaciteta i pružanje podrške u spovođenju IPARD III programa.

Na osnovu sprovedenih sektorskih analiza u cilju identifikacije stanja i potreba u sektoru poljoprivrede, planirano je uvođenje novih sektora i to: Sektor ribarstva u Meru 1 i Sektor prerade ribe i Sektor prerade ostalih useva u Meru 3.

Takođe, na osnovu sprovedene analize za Meru 7, pored ruralnog turizma, u sklopu IPARD III programa u planu su novi sektori i to: Direktna prodaja poljoprivrednih i lokalnih proizvoda i Sektor uslužnih delatnosti u ruralnim područjima, navodi kragujevački savetodavac.

Prednost avansnog plaćanja

Sredstva iz IPARD III fonda namenjena su ulaganjima u nabavku opreme i mehanizacije, izgradnju i rekonstrukciju objekata. Krajnji cilj ovih ulaganja jeste, pre svega, dostizanje evropskih standarda u oblasti higijene, bezbednosti hrane, dobrobiti životinja i zaštite životne sredine, ali i osnaživanje poljoprivrednika za plasman proizvoda na tržište EU, kao i priprema za korišćenje evropskih fondova koji će domaćim poljoprivrednicima biti dostupni stupanjem u članstvo.

IPARD II: U planu avansno plaćanje i skraćenje biznis plana

Veoma je važno naglasiti da početak izrada Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Stupanjem na snagu izmena i dopuna Sektorskog sporazuma između Vlade RS i EK korisnicima IPARD podsticaja omogućeno je avansno plaćanje u iznosu do 50 odsto, što je iniciralo početak rada na izradi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Uvođenje avansnog plaćanja u iznosu do 50 odsto od odobrene vrednosti podsticaja obezbediće IPARD korisnicima značajan iznos finansijskih sredstava za realizaciju odobrene investicije.

Osim toga, primena avansnog plaćanja uticaće povoljno na bolju apsorpciju finansijskog doprinosa EU i smanjiće rizik od povraćaja sredstava Evropskoj uniji. Avansno plaćanje omogući će korisnicima IPARD podsticaja da po odobravanju projekta, uz dostavljanje bankarske garancije, mogu da dobiju podršku do 50 odsto od iznosa definisanog i odobrenog Rešenjem o odobrenju projekta. To se u Republici Srbiji može očekivati nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, ističe Anđelkovićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

IPARD Stefanija Anđelković Mere Mera 6 Ruralna javna infrastruktura Sektor ribarstva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu