Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 05.04.2024. 15:00

IPARD Mera 3: Ulaganje u preradu, najava novog sektora

Povrati se obračunavaju i do 60 odsto od ukupne vrednosti prihvatljivih troškova bez PDV-a, dok je minimalni povrat po jednom projektu 20.000 evra, a maksimalni čak 1,3 miliona evra.

Foto: Depositphoto/branex
  • 1.711
  • 99
  • 0

Prvi Javni poziv za Meru 3, prema najavama Ministarstva poljoprivrede, očekuju se tokom proleća, tačnije krajem aprila, kao i to da ćemo se od ove godine susresti sa potpuno novim sektorom proizvodnje. To je sektor prerade žitarica i industrijskog bilja, koji iako nije još zvaničan, budi veliko interesovanje.

"Samo interesovanje za IPARD III program traje od prošle godine, pa tako i interesovanje za Meru 3. Mnogo naših prerađivača želi da proširi ili dodatno usavrši prerađivačke kapacitete, pa tako i kvalitet proizvoda. Upravo zato nam je ova Mera veoma značajna. Kako za mlekare, mesne industrije i vinarije, tako i za proizvođače proizvoda od voća i povrća, proizvodače jaja, ribe", navodi konsultant Milica Tomić ispred agencije Consipard.

Dobio traktor preko IPARD-a, na Poljoprivrednom sajmu "bezecuje" novu mehanizaciju

Oprema za pogone za preradu je jedna od investicija koja je uvek aktuelna. Takođe, skladišni i prerađivački kapaciteti poput hladnjača za voće i povrće, ali i grožđe.

"Očekujemo značajno interesovanja kod prerađivača žitarica i industrijskog bilja. Jedna od svakako zastupljenih investicija je i ona u obnovljive izvore energije."

Ko može da konkuriše?

Cilj ove IPARD Mere jeste da se povećaju ukupne performanse sektora mleko i mlečni proizvodi, sektora meso i proizvodi od mesa i sektora voća, povrća, grožđa, jaja, ribe, ostalih useva i doprinese postizanju potrebnih EU standarda. Osim toga, investicije koje se finansiraju kroz Meru 3, doprineće produktivnosti i konkurentnosti ciljanih sektora, a olakšaće i bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu i povećanje izvoza.

Cilj ove IPARD Mere jeste da se povećaju ukupne performanse sektora mleko (Depositohotos/elnariz)

"U okviru ove Mere prihvatljivi podnosioci su preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Kao i u svakoj IPARD Meri osnovno je da pravno lice ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu, da bude upisano u Agenciji za privredne registre i da nema neizmirenih dospelih obaveza po osnovu javnih prihoda."

Povrat od 20.000 do 1,3 miliona evra

Prihvatijive investicije i troškovi odnose se na izgradnju novih objekata; dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, kupovinu nove opreme, mašina i mehanizacije, uključujući i kompjuterske programe koji omogućavaju proizvodne procese. Inače, povrati za Meru 3, prema najavama će se obračunavati i do 60 odsto od ukupne vrednosti prihvatljivih troškova bez PDV-a, dok je minimalan povrat po jednom projektu 20.000 evra, a maksimalan čak do 1.300.000 evra.

"Bitan segment prihvatljivih troškova su i troškovi nastali za konsultantske usluge, studije izvodljivosti i ostale usluge za pripremu, pribavljanje, odnosno izradu dokumentacije za ostvarivanje prava na odobravanje projekta, kao i ostvarivanje prava na odobravanje isplate IPARD podsticaja. I na ovu vrstu usluga korisnik može da ostvari povrat u iznosu do 50 odsto od vrednosti pomenutih usluga", ističe Tomićeva.

Prihvatijive investicije i troškovi odnose se na izgradnju novih objekata, dogradnju, rekonstrukciju... (foto: Depositphotos/Noofoo)

Pomoć pri konkurisanju

Consipard je tu da pomogne poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima da na što jednostavniji način ostvare pravo na bespovratna finansijska sredstva, i to procentualno, u što većem mogućem iznosu.

"Kao i kod ostalih Mera osnovno je da sa našim klijentima popričamo o njihovom trenutnom poslovanju i proizvodnji kako bismo stekli sto jasniju sliku i naravno da utvrdimo šta nam je cilj - u šta klijent želi da investira. Naš zadatak je da ga do tog cilja i sigurno ispratimo - da dobije potrebnu bespovratnu finansijsku podršku i unapredi svoju proizvodnju. Svu dokumentaciju neophodnu za podnošenje Zahteva za odobravanje projekta prikupljamo zajedno sa klijentom i vodimo računa da projekat bude kompletan kada se podnosi na odobravanje Upravi za agrarna plaćanja", navodi Tomićeva i dodaje da je budućim korisnicima IPARD podrške najbitnije da neko odgovorno rukovodi projektom, da u njihovo ime komunicira sa Upravom za agrarna plaćanja i svim ostalim učesnicima u projektu; projektantima, dobavljačima opreme, izvođačima radova, administracije i drugim, i da im pomogne da čitav ciklus projekta lako protekne.

Kako doći do IPARD 3 bespovratnih sredstava bez mnogo muke?

"Takođe, potrebno im je da imaju podršku tokom inspekcijskih kontrola iz Uprave za agrarna plaćanja, na kojima naši konsultanti redovno prisustvuju sa svojim klijentima. Upravo u svemu tome je i srž našeg delovanja. Naše najveće zadovoljstvo je kada nam se klijent ponovo obrati, da po drugi, treći put podnese Zahtev i na taj način bitno unapredi svoju proizvodnju", istakla je Milica Tomić ispred Consipard konsultantske agencije.

Ukoliko vam je potrebna pomoć prilikom konkurisanja i više informacija u vezi sa konsultantskim uslugama firme Consipard, popunite obrazac ispod teksta.


Tagovi

Consipard Milica Tomić IPARD konkurs Mera 3 Prerada Uslovi konkurisanja Pomoć pri konkurisanju Konsultantska agencija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Consipard

Novosadskog sajma 23, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: 38121420262, e-mail: consipard@gmail.com web: http://consipard.rs/