AgroKlub.rs

\

Finansiranje

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Finansiranje » Isplatama avansa do saniranja šteta od suše

Isplatama avansa do saniranja šteta od suše

Evropska komisija

Isplatama avansa do saniranja šteta od suše

Datum: 12.09.2017. 09:00

Kategorija:

Finansiranje

Korist od promena će imati deset država članica (Belgija, Češka, Finska, Italija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Portugal i Španija), koje su najviše pogođene nepovoljnim klimatskim uslovima.

Evropska komisija je dopustila nacionalnim vladama isplate avansa poljoprivrednicima, kako bi pomogle onima pogođenim elementarnim nepogodama u prvom delu 2017. godine.

Nepovoljni klimatski uslovi u nekim državama članicama - pogođenih sušama i izrazito vrućim ili suvim vremenom, kao i vrlo niske temperature u proleće u kombinaciji sa jakim kišama u drugim delovima - uticale su na poljoprivredne aktivnosti u mnogim zemljama i imale su značajan uticaj na prihode od poljoprivrednih proizvoda.

Sporazum obuhvata direktna plaćanja i određena plaćanja kroz ruralni razvoj, koje obično dodeljuju države članice od 1. decembra do 30. juna sledeće godine. Naime, zemlje članice mogu, od 16. oktobra nadalje platiti unapred do najviše 50% ukupnog iznosa za direktnih plaćanja i 75% za plaćanja ruralnog razvoja. Odluka Komisije sada omogućuje zemljama članicama pogođenim nepovoljnim uslovima da povećaju maksimalni iznos avansa na 70% za direktna plaćanja i 85% za plaćanja kroz sredstva ruralnog razvoja.

Korist od promena će imati deset država članica (Belgija, Češka, Finska, Italija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Portugal i Španija), koje su najviše pogođene nepovoljnim klimatskim uslovima. Popis država koje ispunjavaju uslove može se dopuniti sa dve ili tri, zavisno od ishoda stalnih procena Komisije.

Foto: R_tee / Bigstock

Broj pregleda članka: 295; Uspešnost članka: 20.75

Izvor: AgPress

Tagovi: Evropska komisija

Ključne reči članka: isplatama, avansa, do, saniranja, steta, od, suse, plaćanja, avansa


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorka Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!