Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 01.04.2019. 12:00

Izmenjen IPARD program: Olakšice za voćare i povrtare

Zaključkom Vlade RS usvojen je Program o izmenama i dopunama IPARD programa za Republiku Srbiju za period 2014-2020. godine. Najveće izmene u okviru ovog programa odnose se na sektor voća i povrća.

Foto: Bigstock/Dan Grytsku
  • 607
  • 28
  • 0

Neke od izmena ovog, krovnog dokumenta za IPARD, odnose se na ispunjenost nacionalnih standarda, na uslove koji se tiču površina zemljišta na početku, odnosno kraju investicije, a omogućeni su i dodatni prihvatljivi troškovi u IPARD projektima. 

Poljoprivrednici sve odlučniji da konkurišu za novac iz IPARD-a

Zaključkom Vlade RS usvojen je Program o izmenama i dopunama IPARD programa za Republiku Srbiju za period 2014-2020. godine, a najviše novina odnosi se na sektor voća i povrća.

Voćarima povraćaj novca i za kupovinu višegodišnjeg sadnog materijala 

Po rečima Zorice Zdravković, savetodavca za agroekonomiju iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Srbije poljoprivredna gazdinstva neće morati da imaju na početku investicije minimum dva hektara pod jagodastim voćem, odnosno minimum pet hektara pod ostalim voćem, već na kraju investicije.

"Jedino voćari koji hoće da grade skladišne objekte (hladnjače), ovaj uslov moraju ispunjavati na početku investicije. Kada je u pitanju povrtarska proizvodnja, do sada je uslov za konkurisanje bio tri do 50 ha pod povrćem na otvorenom, a sada je tri do 100 ha", objašnjava Zdravković. 

Investicije u podizanje i obnavljanje zasada voća do sada nisu bile prihvatljive u okviru IPARD programa. Voćari će sada imati mogućnost korišćenja povraćaja sredstava za kupovinu višegodišnjeg sadnog materijala (osim jednogodišnjih biljaka), kao i za pripremu zemljišta.

Opširnije informacije o izmenama programa pročitajte u dokumentu koji se nalazi ispod ovog članka.

Izmene i u pogledu poštovanja standarda 

Izmenama su predviđene i olakšice u pogledu poštovanja standarda. Na poljoprivrednim gazdinstvima do 15 ha pod voćem ili povrćem proveravaće se ispunjenost minimalnih nacionalnih standard samo u tom sektoru, a ne na celom gazdinstvu.

"Na primer, ako gazdinstvo aplicira za neku investiciju u okviru sektora voća i povrća, a ima i stočarsku proizvodnju, gaji žitarice, neće se posmatrati da li su zadovoljeni standardi koji se odnose na stočarstvo, žitarice i uljarice", objašnjava Zdravković. 

Za gazdinstva sa preko 15 ha voća ili povrća, i zastupljenošću još neke linije proizvodnje, uslovi u pogledu zadovoljenja standarda ostaju nepromenjeni, odnosno posmatraju se na celom gazdinstvu u svim sektorima.

Izmena ima i u povrtarskoj proizvodnji, a uslovi za konkurisanje za IPARD podsticaje su tri do 100 hektara pod povrćem na otvorenom, a ne kao do sada - do najviše 50 hektara.

Za velike investicije u fizičku imovinu u mleku i mesu farme moraju imati kapacitet više od 1.000 goveda na početku ulaganja.

Poljoprivrednicima do 2020. godine dostupno 175 miliona evra

Sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj legla su na račun prvih devet IPARD korisnika u Srbiji prošlog meseca. Novac je kako je najavljeno ranije namenjen za nabavku traktora i mehanizacije, ali i za prerađivačke i skladišne kapacitete.

U 2019. godini će biti raspisano sedam konkursa za sredstva iz IPARD programa, a kako je najavljeno u Ministarstvu poljoprivrede srpski poljoprivrednici će prvi put dobiti evropski novac direktno u ruke. 

U Ministarstvu poljoprivrede su takođe ranije potvrdili da su sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj legla na račun prvih devet IPARD korisnika u Srbiji. Srpski poljoprivrednici kako je ranije najavljenoo mogu do 2020. godine da dobiju iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj ukupno 175 miliona evra.

Podsećamo početkom ove godine voćar Dragiša Kovačević iz Stejanovaca, prvi je poljoprivrednik u Srbiji kome su uručena sredstva iz IPARD programa Evropske unije. Za nabavku samohodnog berača višanja i šljiva, koji za minut obere tri stabla, Kovačević  je izdvojio oko 49.000 evra, a iz IPARD programa je dobio rešenje o isplati 60% ukupne vrednosti investicije.


Dokumenti


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

IPARD Izmene programa Voćarstvo Povrtarstvo Investicije Gazdinstvo Poljoprivrednici


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.