Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krediti Fonda za razvoj poljoprivrede
  • 20.02.2017. 14:45

Jagma za novcem iz pokrajinske kase

Novac opredeljen za kupovinu traktora, kombajna i priključne mehanizacije, za navodnjavanje i kopanje bunara, staklenike i plastenike, sadnica voća i vinove loze, za protivgradne mreže, kupovinu pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo. Među poljoprivrednicima vlada izuzetno interesovanje za ove povoljne kredite.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.880
  • 544
  • 0

Danima pre raspisivanja konkursa, u direkciji Fonda za razvoj poljoprivrede, poljoprivrednici su se raspitivali za kreditne linije tog fonda. Nije ni čudno, pošto su one najpovoljnije na tržištu već deceniju i po. Direktor Fonda Aleksandar Bogdanović kaže da poljoprivrednici mogu da konkurišu za kredite za kupovinu traktora, kombajna i priključne mehanizacije, za navodnjavanje i kopanje bunara, staklenike i plastenike, sadnica voća i vinove loze, za protivgradne mreže, kupovinu pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

Fond je uveo i nove kreditne linije za izgradnju podnih skladišta, silosa i hladnjača. Bogdanović očekuje da za ove namene poljoprivrednici kokurišu objedinjeno kroz zadrugu ili neki drugi oblik organizovanja.

Nedovoljno novca za sve

U Fondu očekuju da novac po konkursnim linijama za staklenike i plastenike, za sisteme za navodnjavanje kao i protivgradne mreže, bude dovoljan da zadovolji sve zahteve poljoprivrednika. Ali to nije dovoljno. Aleksandar Bogdanović žali što Fond ne raspolaže sa više novca kako bi zadovoljio sve zahteve poljoprivrednika, čija konkursna dokumentacija ispunjava uslove konkursa. Ilustruje to na primeru mehanizacije:

"Za kupovinu pogonske i priključne mehanizacije predviđeno je 130 miliona dinara. Možda možemo da zadovoljimo tražnju za kupovinom 60-70 traktora i priključnih mašina. Prošle godine je naveća jagma bila za novcem za kupovinu poljomehanizacije. Ove godine je veliko interesovanje za podizanje novih zasada i podnih skladišta".

U Fondu napominju da su ove godine spustili kamatne stope na 1,5%. Lane su u grejs periodu ukinuli naplatu interkalarne kamate. Uz to, u Fondu za razvoj poljoprivrede ne naplaćuje se konkursna dokumentacija ni obrada kredita. Sve to čini da je kapital Fonda najjeftiniji na tržištu.

"Dva do tri puta više poljoprivrednika konkuriše, nego što je Fond u mogućnosti da ispuni njihove zahteve. Inače, moram da pohvalim poljoprivrednike koji uredno vraćaju kredite", kaže Aleksandar Bogdanović.

Fond spreman za IPARD

Pošto u državnoj administraciji prve pozive za IPARD najavljuju za jesen, Bogdanović kaže da su spremni i za aktiviranje fonda Evropske unije, tako što bi poljoprivrednicima pomogli za obezbeđivanje inicijalnog kapitala za investiranje.

"Mi očekujemo da sa aktivacijom IPARD fondova naša uloga bude u tome da obezbedimo onih 20% za poljoprivrednike koje im je neophodno za samostalno učešće", kaže Bogdanović.

Dobar rad Fonda za razvoj poljoprivrede nedavno je potvrdio i Skupštinski odbor za poljoprivredu. U Fondu žale što nemaju više novca od pet miliona evra, koliko je opredeljeno za ovu kalendarsku godinu, kako bi izašli u susret zahtevima svih poljoprivrednika koji konkurišu za novac tog fonda.

Kreditne linije u prolećnom ciklusu otvorene su do utoška novca, a tekt konkursa možete pronaći ispod teksta. Na jesen će, po tradiciji, biti raspisan novi konkurs Fonda za razvoj poljoprivrede.

Foto: Đorđe Simović


Dokumenti


Tagovi

Fond Za Razvoj Poljoprivrede Aleksandar Bogdanović Krediti IPARD


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D