Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkurs Sekretarijata za poljoprivredu
  • 16.08.2017. 08:00

Još novca od APV za hladnjače i sušare

Za ovu namenu je iz budžeta izdvojeno 22 miliona dinara, pri čemu će Pokrajina finansirati 50% od ukupno prihvatljivih troškova investicije. Svi zainteresovani mogu da se prijave najkasnije do 15. septembra 2017. godine.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.060
  • 49
  • 0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je Drugi konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u opremu za hladnjače, mašine, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje u 2017. godini.

Kako piše u tekstu Konkursa, cilj je podizanje tehničko-tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava, na osnovu dodele bespovratnog novca za opremanje hladnjača manjeg kapaciteta za sakupljanje i skladištenje voća i povrća i pripremu voća i povrća za tržište, nabavku mašina za pripremu, pranje, poliranje, čišćenje, sortiranje i pakovanje voća i povrća, nabavku paleta za skladištenje proizvoda, opremanje sušara za aromatično, začinsko i lekovito bilje i opreme za preradu uljarica u Vojvodini u 2017. godini.

APV finansira 50% troškova investicije

Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje po konkursu iznosi oko 22 miliona dinara. Pri čemu će Pokrajinska vlada finansirati do 50% od vrednosti ukupno prihvatljivih troškova investicije. Konkursom je definisano da će podnosiocima prijava čija se investicija nalazi na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, osobama mlađim od 40 godina i ženama APV pokriti do 60% od ukupno prihvatljivih troškova investicije.

Ko ima pravo na podsticaje?

Pravo na podsticaje ostvaruju poljoprivrednici i preduzetnici nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, kao i privredna društva i zemljoradničke zadruge. Treba napomenuti i to da svi zaiteresovani za novac koji dodeljuje APV moraju imati prebivalište, odnosno njihova gazdinstva se moraju nalaziti na teritoriji Vojvodine.

Za koje namene može biti iskorišćen novac?

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za:

1. nabavku opreme za skladištenje voća i povrća i opreme za sakupljanje i pripremu voća i povrća za tržište: hladionička vrata, termoizolacioni paneli, elektrooprema i instalacije, rasveta, kontrolni sistemi u hladnjači, radni stolovi, vage i druga nenavedena pripadajuća oprema. Maksimalni iznos po prijavi za ovu investiciju je do 5,5 miliona dinara;

2. nabavku rashladne opreme za skladištenje voća i povrća: rashladni agregati, kompresori, isparivači, kondenzatori. Najveći iznos po jednij prijavi za tu investiciju je do 3,3 miliona dinara;

3. nabavku mašina za pripremu, pranje, poliranje, čišćenje, sortiranje i pakovanje voća i povrća i nabavku boks-paleta za skladištenje proizvoda: mašine za čišćenje i pranje, linije za sortiranje i kalibriranje, linije za pakovanje i označavanje, boks i ram palete. Maksimalni iznos po prijavi za ovu investiciju je do do 2,2 miliona dinara od ukupno prihvatljiih troškova investicije;

4. nabavku opreme za preradu uljarica i sušara za aromatično, začinsko i lekovito bilje: tunelske, trakaste, komorne sušare, oprema i uređaji za sušenje u vakumu, oprema i uređaji za mikrotalasno sušenje, oprema i uređaji za osmotsko sušenje, oprema i uređaji za sušenje zamrzavanjem - liofilizator, druga i slična oprema, prese za hladno ceđenje ulja i uređaji namenjeni za ovu vrstu investicije. Najveći iznos po jednij prijavi za tu investiciju je do 1,1 milion dinara.

Biće prihvaćene samo investicije veće od 200.000 dinara

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po konkursu, ali za više namena u okviru jedne podtačke. Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi jes 100 hiljada dinara, ali će se razmatrati samo prijave čija vrednost investicije prelazi 200 hiljada dinara.

Za svu opremu je potrebno dostaviti potrebnu dokumentaciju

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu koja može da obuhvati više tačaka, ali maksimalno do 10 miliona dinara. Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, neće se priznavati investicije i oprema kupljena pre 1. januara 2017. godine, što mora biti dokumentovano računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, garantnim listovima, carinskim deklaracijama, ukoliko je reč o opremi iz uvoza i drugim dokazima, koji nose datum posle 1. januara 2017. godine.

Kako i do kada se prijaviti za ovu vrstu podsticaja?

Konkurs je otvoren do utroška predviđenog novca, a svi zainteresovani svoje prijave sa svom potrebnom dokumentacijom mogu do 15. septembra 2017. godine da dostave poštom na adresu: Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ili lično na pisarnici pokrajinskih organa uprave u zgradi Pokrajinske vlade s naznakom: Drugi konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u opremu za hladnjače, mašine, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje u 2017. godini

Dodatne informacije preko kontakt centra resornog Sekretarijata

Sve dodatne informacije mogu se dobiti radnim danima na broj telefona telefona 021/487-4379 od 10 do 14 časova, a tekst konkursa sa precizno navedenim uslovima i svom potrebnom dokumentacijom se nalazi u prilogu ispod ovog članka.

Foto: Damir Rukovanjski


Dokumenti


Izvori

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo


Tagovi

Hladnjače Sušare Voće Povrće Začinsko bilje Lekovito bilje Pokrajinska vlada Sekretarijat za poljoprivredu Konkurs Vojvodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.