Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere podrške
  • 15.08.2018. 08:00

Kikinda: Veliko interesovanje za subvencije za navodnjavanje

Cilj sufinansiranja je povećanje obradivih površina, kao i poboljšanje kvaliteta ukupnog roda, kaže član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Imre Kabok.

Foto: Convey LTD
  • 417
  • 14
  • 0

Grad Kikinda opredelio je ove godine 20 miliona dinara za program mera ruralnog razvoja i mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike. Novac će, kroz javne pozive koji su u toku, biti opredeljen za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a jedan od njih odnosi se i na bušenje bunara i kupovinu sistema za navodnjavanje "kap po kap".

Paulovnija popularna u Banatu

Ištvan Radić, iako penzioner, pre pet godina rešio je da otpočne da se bavi sadnjom paulovnije. Kako ovo carsko drvo zahteva dosta zalivanja, rešio je da izbuši bunar. Dobio je veliku pomoć od grada za bušenje bunara, koji je na dubini od 38 metara. Subvencja je iznosila nešto preko 26.000 dinara.

Paulovnija - materijal, med, stočna hrana

Branko Cimeša iz Banatske Topole nakon 40 godina rada provedenih u Sloveniji vratio se u rodno mesto i takođe posadio paulovniju, za koju kako kaže, ima siguran plasman. Doobiće deo novca od loklane samouprave za kupovinu sistema "kap po kap".

Veliko interesovanje za pomoć za navodnjavanje

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Imre Kabok napominje da je pomoć za navodnjavanje izazvala veliko interesovanje kod ovdašnjih poljorivrednika: "Reč je o bunarima i sistemima za navodnjavanje manjih kapaciteta. Povraćaj sredstava je 80 procenata vrednosti ukupne investicije, a po poljoprivrednom gazdinstvu najviše se može ostavriti do 30.000 dinara. Cilj poziva za dodelu sredstava za sufinansiranje izgradnje eksploatacionih bunara i sistema 'kap po kap' na teritoriji grada Kikinde jeste povećanje obradivih površina, kao i poboljšanje kvaliteta ukupnog roda. Pravo učešća imaju fizička lica sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom i udruženja registrovana u Agenciji za privredne registre sa teritorije grada Kikinda".

Imre
Imre Kabok (Foto: Kikinda Online)

Kikinda vodi računa i o osigranju useva

Kabok je dodao da Grad subvencioniše osiguranje useva od elementarnih nepogoda i naknade štete od grada, kao i da je ove godine povevećana zainteresovanost za osiguranje useva. Pozvao je poljoprivrednike da zaštite i osiguraju svoje useve, kako bi na taj način umanjili nastalu štetu od elementarnih nepogoda.

Svaki registrovani poljoprivredni proizvođač koji je sklopio ugovor za osiguranje useva od grada, stiče pravo na dodatna podsticajna sredstva u visini 30 odsto vrednosti polise bez PDV-a, a maksimalno 25.000 dinara po podnosiocu zahteva.

Ukupno 11 mera podrške

Novac iz gradske kase opredeljen je za sufinansiranje 11 mera podrške. Pored pomenutih, grad Kikinda učestvuje i u sufinansiranju nabavke kvalitetnih rasnih grla ovnova, jarčeva i nerasta, podsticaja za živinarstvo i veštačko osemenjavanje, čime se pospešuje razvoj i poboljšanje genetskog potencijala u stočarstvu. Takođe, od velikog značaja za stočarstvo je i pomoć kod neškodljivog uklanjanja uginulih životinja.

Pravo učešća imaju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva (fizička lica) sa teritorije grada Kikinda, kao i registrovana udruženja koja se bave živinarstvom sa teritorije grada Kikinde za podsticaje u živinarstvu. Podnosioci prijave moraju imati sedište na teritoriji jedinice lokalne samouprave, s tim što i mesto realizacije investicije mora biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Svi javni pozivi otvoreni su do kraja godine, odnosno do utroška sredstava.

Autor: Ostoja Vojinović


Tagovi

Subvencije Kikinda Navodnjavanje Bunari Kap po kap. Osiguranje useva Nabavka stoke Veštačko osemenjavanje Ištvan Radić Branko Cimeša Imre Kabok

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]