Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 17.12.2017. 10:00

Kroz fondove u ekonomiju EU uloženo 278 milijardi evra

Pomoć u nalaženju posla ili razvoju veština već je pružena za 7,8 miliona ljudi, a poboljšana je i biološka raznolikost na 23,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Foto: zlikovec / Bigstock
  • 144
  • 7
  • 0

Evropska komisija objavila je izveštaj o dostignućima fondova EU od početka razdoblja finansiranja. Kako navode, čak 278 milijardi evra isporučeno je evropskoj ekonomiji u okviru Evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Do oktobra 2017. godine za konkretne projekte je raspoređena gotovo polovina proračuna evropskih strukturnih i investicionih (ESI) fondova predviđenog za 2014.-2020. Do kraja 2016. iz fondova je pružena podrška za gotovo 793.500 preduzeća, čime je otvoreno približno 154.000 novih radnih mesta.

Pomoć u nalaženju posla ili razvoju veština već je pružena za 7,8 miliona ljudi, a poboljšana je i biološka raznolikost na 23,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. Ukupno su do kraja 2016. za finansiranje sredstvima EU-a odabrana dva miliona projekata, milion više nego godinu pre.

"Evropski strukturni i investicioni fondovi imaju ključnu ulogu u jačanju našeg jedinstvenog tržišta. Podstiču rast naše ekonomije, otvaranje radnih mesta i inovacije u Evropi. Ujedno, kombinovanjem strukturnih fondova sa Evropskim fondom za strateška ulaganja omogućuje finansiranje rizičnijih, ali obećavajućih projekata", rekao je potpredsednik Jirki Katainen (Jyrki Katainen), zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost.

Poverenica za regionalnu politiku Korina Kretu (Corina Crețu) dodala je da se broj projekata finansiranih sredstvima EU-a udvostručio samo u jednoj godini, a sprovođenje je u punom zamahu.

"Evropski strukturni i investicioni fondovi potpuno su operativni i davaće vetar u jedra Evropi u sledećoj deceniji", naglasila je.

Foto: zlikovec / Bigstock


Izvori

AgPress


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!