Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Merkantilni kukuruz
  • 15.11.2022. 16:30

Kukuruz za uzgajivače mlečnih krava: Dokumentacija, predaja, rang lista?

Svu dokumentaciju, aplikant može da nabavi u Upravi za trezor ili od veterinarskog inspektora.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 3.854
  • 258
  • 0

Nedavno je objavljen Javni poziv za dodelu merkantilnog kukuruza proizvođačima mlečnih krava. Republička direkcija za robne rezerve će bespovratno isporučiti do 15.000 tona merkantilnog kukuruza svim zainteresovanim fizičkim i pravnim licima koji ispunjavaju uslove. Potrebna dokumentacija se predaje u najbližoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, a sa agroekonomistom Mladenom Pavlovićem iz PSSS Beograd razgovarali smo bliže o detaljima ovog poziva.

"Kukuruz je namenjen u iznosu od 240 kg po grlu. Od dokumentacije je potrebno da imaju potvrdu o aktivnom statusu gazdinstva, da imaju izvod iz stočnog fonda i da imaju podatke o članovima gazdinstva. Potrebno je da imaju od veterinarskog inspektora potvrdu o broju životinja koje su upisane u registar.

Prostom računicom, oko 62.500 krava mogu da dobiju "žuto zrno". Prema procenama agrarnog analitičara Branislava Gulana, u Srbiji je trenutno manje od 400.000, što znači da je ovom merom pomoć omogućena za 15,6 odsto grla mlečnih goveda. 

Pritom, prilažu prilog koji se odnosi na njihove lične podatke koji je jednostavan za popunjavanje i u okviru tog dokumenta se nalazi jedan deo koji govori da li nosilac gazdinstva na sebe ima zemlju koja je u državnom vlasništvu", pojašnjava bliže Pavlović za Agroklub i dodaje da ukoliko zainteresovani ima tu zemlju, nema pravo na korišćenje ovih subvencija. 

Svu ovu dokumentaciju, aplikant može da nabavi u Upravi za trezor ili od veterinarskog inspektora. 

Ostatak dokumenata za prijavu nalazi se u sastavnom delu konkursa koji se može odštampati.

Sve prikupljeno aplikanti predaju svojoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, koje su navedene listom u samom pozivu sa kontaktom i adresom.

Za najviše 50 upisanih grla koja ne mogu biti mlađa od 24 meseca, stočar može da konkuriše i koji je primio premiju za mleko za prošlu godinu.

Kakav kukuruz se nudi?

Na pitanje roda koje godine je kukuruz koji se nudi, naš sagovornik je rekao da o tome odlučuju Robne rezerve.

U Javnom pozivu se ističe da se radi o merkantilnom kukuruzu koji se daje jeste prirodno ili veštački suv, u zrnu, zdrav i zreo, bez znakova plesni i bez stranog mirisa i ukusa, nezaražen biljnim bolestima i štetočinama, sa sledećim elementima kvaliteta: do 14 odsto vlage, do osam odsto lomljenih zrna, do dva odsto defektnih zrna, do dva odsto nagorelih zrna, strane primese maksimalno jedan odsto, od toga 0,5 odsto anorganskih. Lom se utvrđuje pomoću sita sa okruglim otvorima prečnika od pet milimetra.

Zrno mora da bude prirodno ili veštački suvo (foto: M. Pavlović)

Takođe, ista institucija u saradnji sa Ministarstvom kukuruza, odlučuje i o ovlašćenim distributerima i mestima preuzimanja dodeljenog kukuruza. Nezvanično saznajemo da se radi o distributerima u Ubu i Platičevu kod Šapca.

Kada će izaći rang lista?

Uzgajivač mlečnih krava uz potvrdu preuzima odobrene količine merkantilnog kukuruza kod skladištara Direkcije, nakon okončanja javnog poziva i dobijanja pismenog naloga Direkcije. 

"Količinu koja im je dodeljena preuzimaju u rinfuzu, ne u džakovima. To znači da moraju da imaju odgovarajući način transporta do svog gazdinstva", kaže Pavlović.

Troškove prevoza merkantilnog kukuruza od skladišta Direkcije do uzgajivača mlečnih krava snosi uzgajivač mlečnih krava.

Naš sagovornik veruje da će se već do 1. decembra istaći rang lista aplikanata koji su prošli na ovom konkursu. Podsetimo, na ovaj Javni poziv svi zainteresovani koji ispunjavaju uslove mogu konkurisati do 23. novembra.


Tagovi

Merkantilni kukuruz Mladen Pavlović Rang lista Javni poziv Kukurs Stočari Mlečne krave Dokumentacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u