Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kako do novca?
  • 19.03.2017. 12:30

Mart - mesec za konkurse

Sistemska podrška poljoprivrednim proizvođačima u Vojvodini ove godine stigla je od strane Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, Garancijskog fonda APV, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Razvojnog fonda APV. Kako bi potencijalni korisnici sredstava dobili što preciznije informacije, pomoć je pružio i Zadružni savez Vojvodine. Direktori fondova kažu da su kreditne linije maksimalno prilagođene zahtevima i potrebama poljoprivrednika.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.969
  • 96
  • 0

Nove linije Garancijskog fonda AP Vojvodine razlikuju se od prethodnih pre svega po uvećanim limitima, negde i dvostruko, do kojih se garancije daju.

"Poljoprivrednicima predstavljamo jedan pomak u odnosu sa poslovnim bankama. Mi poslovnim bankama izdajemo garancije na kredite, koje poljoprivrednici uzimaju, ali sa mnogo manjom kolateralom nego što poslovne banke traže. Iz tog razloga mislim da će 2017. biti godina u kojoj će Fond biti mnogo više angažovan, a samim tim i mnogo veći broj poljoprivrednika će učestvovati u radu sa nama i u našim aktivnostima", kaže Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Kao primer navodi prezentovanje novih linija za kupovinu poljoprivredne mehanizacij​e i poljoprivrednog zemljišta. On kaže da su uvedene i nove linije koje ranije nisu postojale, a namenjene su za pravljenje silosa, podnih skladišta i hladnjača.

Đorđe Raković

Raković je istakao značaj saradnje sa zadružnim sektorom, koji predstavnicima fondova pruža mogućnost direktnog kontakta sa poljoprivrednicima, uz napomenu da je portfolio ovog fonda većim delom vezan upravo za agrar.

Snižene kamatne stope kupuju mehanizaciju

Svi konkursi Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrde otvoreni su 19. februara. Zatvaraju se po utrošku predviđenih sredstava. Konkurs za nabavku nove pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije izgleda da je izazvao naveće interesovanje, jer je zbog iskorišćenja planiranih sredstava za ovu kreditnu liniju zatvoren još 7. marta.

"Novine su, pre svega, snižene kamatne stope. One iznose 1,5 odsto bez naplate bilo kakvih troškova podnošenja i obrade kredita i preuzimanja konkursne dokumentacije. Sredstva su opredeljena za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, podizanje novih zasada. Kod linije za podizanje novih zasada grejs period je povećan na tri godine. Tu treba napomenuti da tokom trajanja grejs perioda korisnik kredita, to jest registrovano poljoprivredno gazdinstvo, ne plaća nikakve troškove, kamate, čak ni interkalarne kamate. Zbog toga smatram da su naši krediti trenutno najpovoljniji na finansijskom tržištu. Računamo da će oni doprineti poboljšanju uslova poljoprivrednicima, pre svega razvoju", reči su Aleksandra Bogdanovića, direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Aleksandar Bogdanović

Bogdanović je napomenuo da je uvedeno i nekoliko novih konkursnih linija, pre svega za podizanje skladišnog prostora, silosa, podnih skladišta i hladnjača. Očekivanja idu u smeru udruživanja poljoprivrednih proizvođača kako bi ove investicije mogli da realizuju. U ovom slučaju grejs period je do dve godine. To znači da sve investicije u koje će se poljoprivrednici upustiti mogu u budućem periodu same sebe da otplaćuju, a korisnici da redovno izmiruju obaveze prema Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede.

"Fond funkcioniše putem revolvinga, ali sa ojačavanjem sredstvima Vlade APV. Za ovu godinu za ojačanje je namenjeno 80 miliona dinara. Moram da napomenem da je u ovom Fondu očuvana supstanca, a vraćanje kredita je preko 97 procenata", dodao je Bogdanović.

Razvojni fond APV, tri kreditne linije za agrar

Razvojni fond AP Vojvodine ove godine ukupno ima šest kreditnih linija, polovina je namenjena poljoprivredi.

Goran Savić

"Kada govorimo o kreditnim linijama treba znati da su dve namenjene dugoročnom finansiranju poljoprivrednika. One su vezane za investiranje u ovu oblast. Jedna kreditna linija namenjena je kupovini poljoprivrednog zemljišta i takođe je reč o dugoročnom kreditiranju. Imamo i jednu kratkoročnu kreditnu liniju za period od setve do žetve. To su krediti koji se odobravaju na devet meseci uz mogućnost otplate do tri godine, takoreći, puštaju se četiri tranše“, kaže Goran Savić, direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Po njegovim rečima, ovaj Fond je svoje uslove prilagodio zahtevima poljoprivrednika smanjenjem kolaterala donetih ove godine, kao i kamatnih stopa.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Krediti Poljoprivreda Vojvodina


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin