Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticajna sredstva
  • 19.07.2019. 12:00

Ministarstvo poljoprivrede daje podsticaje za osiguranje životinja i useva

Ministarstvo poljoprivrede, ali i Grad Loznica, izdvajaju značajna podsticajna sredstva za investicije osigiranja poljoprivrednih useva i životinja. Ukupno za sve vrste podsticaja korisnik može da ostvari maksimalno dva i po milona dinara.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 1.732
  • 72
  • 0

Poljoprivreda je proizvodnja pod otvorenim nebom i veoma često dolazi do velikih šteta koje su uzrokovane elementarnim nepogodama i zato jedino osiguranje može da na pravi način zaštiti ulog i veliki trud svakog poljoprivrednog proizvođača.

Osiguranje pokriva štete od grada, požara i groma 

Kako nam je objasnio Živko Stefanović, stručnjak za agroekonomiju iz lozničke poljoprivredne stručne službe, osiguranjem useva i plodova, pokriveni su rizici od grada, požara, groma i to su osnovni rizici a u dopunske spadaju rizik od prolećnih mrazeva, poplava i oluja.

"Iznos premija osiguranja za useve i plodove, zavisi od vrste useva, visine prinosa i mesta osiguranja a kod osiguranja životinja, pokriveni su nesrećni slučajevi, bolest, uginuće, prinudno klanje iz nužde ili iz ekonomskih razloga. Suma osiguranja stvarna je tržišna vrednost životinje u momentu zaključivanja osiguranja koja će odrediti vrednost nastradale životinje u slučaju ostvarenja osiguranog slučaja, a plaćanje premije osiguranja olakšano je i podsticajima ministarstva poljoprivrede koji se mogu dobiti i ove godine", rekao je Stefanović.

Rokovi su od 1. jula do 15. novembra 

Prema njegovim rečima, pravo na korišćenje podsticaja ima pravno i fizičko lice, kao i preduzetnik, nosilac komercijalnog gazdinstva koje je registrovano i nalazi se u aktivnom statusu i koji je kod osiguravajućeg društva osigurao useve i plodove, rasadnike i mlade višegodišnje zasade pre stupanja na rod ili životinje.

Stefanović je objasnio da se pravo na podsticaje ostvaruje podnošenjem zahteva Ministarstvu finasnija - Upravi za trezor, jednom godišnje za osigurane useve odnosno životinje, u dva primerka od 1. jula do 15. novembra tekuće godine. 

Uz zahtev se prema njegovim rečima, podnosi i polisa osiguranja izdata od strane osiguravajuće kuće u periodu od 16. novembra predhodne do 15. novembra ove godine i original potvrde o ukupno plaćenoj premiji osiguranja.

Po korisniku maksimalno 2,5 miliona dinara

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima pravo na podsticaj osiguranja u isnosu od 40 odsto visine premije osiguranja bez PDV-a na premiju neživotnog osiguranja. Odnosno "45 odsto u područijma sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi", navodi Stefanović.

Maksimalni iznosi podsticaja po vrsti podsticaja su:

  • Za osiguranje ratarskih kultura - 100.000 dinara
  • Za osiguranje povrtarskih kutura - 500.000 dianra
  • Za osiguranje voćarskih kultura, vinove loze i hmelja 1.000.000 dinara
  • Za siguranje rasadnika i/ili mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod - 500.000 dinara
  • Za osiguranje životinja - 2.000.000 dinara.

"Ukupno za sve vrste podsticaja, korisnik može da ostvari maksimalno dva i po miliona dinara a podsticaji se isplaćuju po redosledu podnošenja zahteva, a do utroška finansijskih sredstava utvrđenih uredbom o raspodeli podsticaja, za 2019. godinu oni iznose 600 miliona dinara", zaključio je Stefanović. 

Grad Loznica izdvaja sredstva za osiguranje poljoprivrede

Podsticajna sredstva za investicije za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, dodeljuje i Gradska uprava grada Loznice u procentualnom iznosu od 50 odsto vrednosti premije osiguranja bez pdv-a, odnosno 60 odsto u slučajevima kada je podnosilac zahteva lice mlađe od 40 godina ili žena, do maksimalnog iznosa od 100.000 dinara po zahtevu.

Stefanović naglašava da se podsticaji ne mogu koristii po istom osnovu i kod ministarstva poljoprivede i da je konkurs otvoren do utroška sredstva, a najkasnije do 1. decembra ove godine. 

Ističu rokovi za podsticaji za stočarsku prizvodnju

Stefanović je ovom prilikom podsetio i na rokove za podnošenje zahteva za tov junadi, svinja i jagnjadi  koji ističu 31. jula 2019. godine. Uslov za dobijanje podsticaja je da grla budu predata klanici ili izvezena u periodu od 01.10.2018. do 30.06. 2019. Po zahtevu može biti minimum tri grla goveda, odnosno, 10 grla svinja ili jagnjadi i u toku godine mogu se podneti najviše tri zahteva. Isti rok je za predaju zaheva za podsticaje koji se daju za krave za uzgoj teladi, s tim što po zahtevu mora biti najmanje dve neumatičene krave, oteljene u periodu od 1.07.2018. do 30.06.2019. godine.


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Osiguranje useva i plodova Podsticaj države Poljoprivredno gazdinstvo Registrovano gazdinstvo Živko Stefanović


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.