Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 22.12.2022. 13:30

Ministarstvo usvojilo izmene nekoliko pravilnika: Šta se u stvari menja?

Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je izmene devet Pravilnika. Dok su kod nekih promene "kozmetičke", kod jednog postoji konkretna izmena u povećanom iznosu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.065
  • 82
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je i objavilo izmene nekoliko Pravilnika za podsticaj organske, stočarkse proizvodnje i podsticaja po hektaru. 

U izmeni Pravilnika za korišćenje podsticaja za organsku biljnu proizvodnju najvažnija izmena tiče se povećanja maksimalnog iznosa koji korisnik može da ostvari u okviru ove proizvodnje: U članu 8. reči: "560.000 dinara" zamenjuju se rečima: "630.000 dinara".

Takođe, navodi se da "izuzetno u 2022. godini, korisnici koji su ostvarili pravo na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju za 2022. godinu do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, ostvaruju pravo na dodatni iznos podsticaja, u visini razlike između ostvarenog iznosa podsticaja i iznosa uvećanog u skladu sa Uredbom o izmenama i dopuni Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 126/22), odnosno, u dodatnom iznosu od 3.500 dinara po hektaru, za iste površine za koje su ostvarili pravo na ove podsticaje do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, tako što im se ova sredstva direktno uplaćuju na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva kod poslovne banke".

Promena roka podnošenja

Što se tiče izmena Pravilnika za uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za đubrivo, gorivo i seme, unete su promene u roku podnošenja: "Zahtev za ostvarivanje prava na regres podnosi se u dva primerka, Ministarstvu finansija - Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava), u roku određenom javnim pozivom iz člana 2a ovog pravilnika". Dok je prvobitnim Pravilnikom taj rok bio od 7. marta do 30. aprila, u dodatom članu 2a se ne precizira okviran datum roka.

Takođe u izmenjenom Pravilniku za ostvarivanje prava za podsticaja po košnici pčela, izmenjen je deo o roku podnošenja, odnosno izostavljeno je vreme podnošenja: 

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava) raspisuje javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela (u daljem tekstu: javni poziv), koji se objavljuje na zvaničnim internet stranicama ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede i Uprave."

Ista je izmena i kod Pravilnika za podsticaje za kvalitetna priplodna grla, za tov junadi, jagnjadi i jaradi, kao i kod podsticaja za krave dojilje.

U Pravilniku o korišćenju podsticaja za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 72/17), u članu 5. stav 1. tačka 1) reči: "do 31. oktobra tekuće kalendarske godine" zamenjuju se rečima: "a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje". Izmenjen je deo koji se odnosi na realizaciju predmeta podsticaja.

Detaljne izmene svih pravilnika možete da pročitate putem ovog linka.


Tagovi

Izmena pravilnika Ministarstvo poljoprivrede Regres Tov junadi Košnice pčela Podsticaji Subvencije Organska proizvodnja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...