Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 13.02.2019. 14:00

Nedimović: Subvencionisati 60 litara goriva po hektaru

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sutra biti razmotren model subvencija za gorivo za poljoprivrednike i izrazio očekivanje da će one biti isplaćene krajem marta ili početkom aprila.

Foto: Bigstock/ 254298637
  • 2.178
  • 107
  • 0

Nedimović je rekao RTS-u da Vlada Srbije ove godine izdvaja sedam milijardi dinara više za subvencije u poljoprivredi, te da će sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim razmotriti koji će model subvencija biti korišćen.

"Danas će moje ministarstvo predložiti model. Ideja nam je da bude 60 litara dizela po hektaru subvencionisano određenom količinom novca", rekao je Nedimović.

Projekat za subvencije biće gotov sledeće nedelje

On je kazao da očekuje da će sledeće sedmice biti spremljen projekat, a da su subvencije posledica finansijskog uspeha, i dodao da "koliko je jorgan dugačak, toliko ćemo da se prostremo".

Nedimović je rekao i da će ministarstvo kojim upravlja nastaviti da radi na omogućavanju lakše kupovine poljoprivrednog zemljišta na duže rokove otplate.

"Naša ideja je da na ovaj način podstaknemo da mladi ostaju i dolaze na selo. To je jako važno jer bez mladih ljudi nema prosperiteta u poljoprivredi ne može da bude"  kazao je Nedimović.

Duplo veće kvote za izvoz mesa u Tursku 

Prema njegovim rečima, novim budžetom za 50 odsto povećane su subvencije za tov junadi zbog otvaranja tržišta u Turskoj, tržišta Libana i Izraela, a izrazio je očekivanje da će u prvoj polovini godine biti otvoreno i tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Za 20 godina cena junećeg mesa žive vage plaćena je poljoprivrednicima 1,6 evra, a prošle godine 2,3 evra. Čim imate tržište odmah raste poljoprivrede i rastu cene", rekao je Nedimović, za RTS.

On je dodao da će ove godine skoro za duplo biti povećane kvote za izvoz mesa u Tursku.

Veća cena kvalitenijih proizvoda

Nedimović je kazao da će državna laboratorija za kontrolu mleka utvrđivati kvalitet te namirnice, a da će u skladu sa tim biti povećana cena kvalitenijih proizvoda. "Da se tačno zna i da država može da kaže ovo mleko je visokog kvaliteta i zaslužuje veću cenu", rekao je Nedimović.

Nedimović je najavio da će u aprilu biti uspostavljen sistem za utvrđivanje kvaliteta mesnih prerađevina, te da su u žiži interesovanja kontrole viršli i salama.

"Mi smo doneli pravilnike koji kažu šta je viršla i koliko mesnog sadržaja mora da ima u sebi da bi to moglo tako da se zove ili da se zove drugačije da ne obmanjuju kupce", rekao je Nedimović.


Izvori

RTS


Tagovi

Subvencije Cena Goriva Branislav Nedimovič Ana Brnabić Siniša Mali


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.