Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum
  • 06.10.2023. 09:00

Nismo se tako dogovorili: Vlada donela odluke suprotno Sporazumu sa poljoprivrednicima?

Premija za mleko 15, umesto prvobitno dogovorenih 19 dinara za litar, subvencije po hektaru 12.000 umesto 18.000 - odluka Vlade sve je iznenadila, a Mileta Slankamenac iz Inicijative komentariše da "nikad nije kao što je dogovoreno".

Foto: Đorđe Lalić
  • 27.584
  • 1.613
  • 2

Na sednici Vlade je usvojen i izmenjen i dopunjen Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se, između ostalog, predlaže povećanje maksimalne površine obrađenog poljoprivrednog zemljišta sa 20 na 100 hektara za koje može da se ostvari pravo za osnovne i proizvodno vezane podsticaje za biljnu proizvodnju.

Takođe, ovim izmenama povećan je minimalni iznos premije za mleko sa deset na 15 dinara, kao i minimalani iznos za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje sa 6.000 dinara na 12.000 dinara.

Izmene Predloga zakona predviđaju i mogućnost da lice koje obrađuje poljoprivredno zemljište koje nije u njegovom vlasništvu, prijavi nadležnom ministarstvu katastarske parcele koje obrađuje, a koje nisu upisane u njegovom poljoprivrednom gazdinstvu.

Pregovori sa ministarstvom: Ništa od plavog dizela - nova obećanja

Podsetimo, prošlog petka na sastanku ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa poljoprivrednicima koji su u maju održali protest i sa kojima je potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji, dogovoreno je 10 tačaka koje će ispuniti država prema proizvođačima.

"Šta mogu da komentarišem?"

Među njima, povećane su subvencija za osnovnu biljnu proizvodnju sa 9.000 na 18.000 dinara po hektaru, a premija za mleko bi bila minimalno 19 dinara po litru. Međutim, akcize za gorivo neće biti ukinute, a plavi dizel će biti uveden tek 2025. godine, rečeno je na tom sastanku, iako je ministarstvo u maju potpisalo da će ispuniti i tu stavku Sporazuma.

U maju je potpisan Sporazum posle kod će poljoprivrednici obustaviti proteste, a Ministarstvo ispuniti njihove zahteve

Na pitanje kako komentariše usvojen Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi, Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika kaže da nikad nije kao što je dogovoreno.

"Šta mogu da komentarišem? Tako kako su do sad radili, tako i sada rade. U Sporazumu piše da je gorivo oslobođeno od akcize, pa nije. Nastavlja se ta praksa, navlačenje preko medija, šta da kažem", razočaran, ali ne i iznenađen bio je Slankamenac.

Dodaje da je svi ti sastanci očigledno nemaju efekta i da je njegov lični stav, da iako bude sastanaka sa Ministarstvom - treba da budu uživo preneti preko televizija ili YouTube platforme.

Ništa ni od ukidanja naknade za odvodnjavanje?

Sličnog mišljenja bio je i Miroslav Matković ispred Udruženja poljoprivrendih proizvođača Subotice.

"Ovde više nema potrebe da idemo na razgovore dok poljoprivrednici ne izađu na ulicu, jer ovde je samo da nam zamazuju oči i gubljenje vremena - našeg, ne njihovog", kaže Matković.

Samo nas testiraju da vide da li ćemo se buniti, veruje Matković

Kako je tačka sporazuma bilo i pitanje ukidanje naknade za odvodnjavanja, pošto druge tačke nisu ispoštovane, nema vere da će biti i ova.

"Ja sam zvao "Vode Vojvodine" i šalteruša mi je rekla da dok ne dobiju Uredbu od Vlade, ne mogu ništa da urade", otkriva i dodaje da je sve ovo očigledno suprotno od onoga kako su se dogovorili i da kod seljaka "reč je reč".


Tagovi

Sporazum o međusobnoj saradnji Ministarstvo poljoprivrede Vlada Srbije Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi Premija za mleko Subvencije po hektaru Jelena Tanasković Mileta Slankamenac Akzice za gorivo Plavi dizel


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...