Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtevi poljoprivrednika
  • 29.09.2023. 13:50

Pregovori sa ministarstvom: Ništa od plavog dizela - nova obećanja

Neke tačke zahteva Sporazuma koji je potpisan u maju između ministarstva i poljoprivrednika koji su protestovali su ispoštovani, ali neke nisu ili je obećano da će narednih godina to biti rešavano. Poljoprivrednici su razočarani, zaključuje Miroslav Matković iz Subotice.

Foto: Depositphoto/aleks_kend
  • 4.196
  • 230
  • 0

Predstavnici udruženja poljoprivrednika, koji su u maju protestovali, imali su sastanak u Ministarstvu poljoprivrede sa ministarkom Jelenom Tanasković o Sporazumu o međusobnoj saradnji, ali su sa istog izašli razočarani. 

"U globalu nismo zadovoljni sastankom. Osećamo da smo nasamareni, jer smo stvarno verovali da će biti tako kako su obećali i kao što smo potpisali. Dosta toga je izmenjeno", otkrio je za Agroklub predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković.

Ponovo refakcija plaćene akcize

Podsetimo, bilo je deset tačaka na čije ispunjene se obavezalo resorno ministarstvo, a najveći problem je gorivo, jer neće biti umanjenja te će ponovo da se primenjuje refakcija plaćene akcize od 50 dinara po litri.

"Mi smo rekli da ne želimo tako, već da poljoprivrednik kad dođe na benzinsku pumpu odmah ima umanjenje. Dakle ponovo u celosti moramo da platimo gorivo i da čekamo nadoknadu, a obećali su nam da će isplata biti u roku do 30 dana od podnošenja zahteva. Izgovor je da NIS nije uspeo od avgusta do sada da ofarba gorivo, ali postoji mogućnost, rekla je Tanaskovićeva, da će plavi dizel da se uvede 2025. godine", izneo je Matković, uz komentar da se ponovo "ide na obećanja".

Drugo sporno pitanje bilo je isplata povećanih subvencija za osnovnu biljnu proizvodnju sa 9.000 na 18.000 dinara po hektaru.

"Rekli su nam da je veći deo isplaćen - 95 odsto, ostalo su verovatno dopune i to su pojedinci. Rekli su i da postoji mogućnost davanja do 300 evra po hektaru subvencija uz opravdane račune i slično, gde bi bilo 100 evra direktno, 100 evra za seme i ostatak na osnovu prinosa će se isplaćivati. Ali, ostalo je pitanje, kako ćemo dokazivati taj prinos u slučaju suše."

Ministarka je na sastanku obećala da će do 2024. godine dati predlog zakona o izjednačavanju berzi u okruženju. Biće oformljena radna grupa.

Cena kukuruza mravljim koracima ide na gore, pšenica - 20 din/kg bez PDV-a

"Nije logično ni normalno da pšenica u Subotici bude 18 dinara, a u Segedinu 33, a udaljenost je 60-ak kilometara, jer Mađari nisu ništa drugačije gajili žito nego mi", istakao je subotički ratar i dodaje da će se ministarka pozabaviti tržištem kukuruza u narednim danima jer od prošle godine i zabrane izvoza postoje velike zalihe, te silosi nemaju gde da skladište zrno. Otuda, niža cena ovogodišnjeg roda.

Bez plaćanja naknade za odvodnjavanje

Za naknadu za odvodnjavanje rečeno je na sastanku da rešenja neće biti izdata i da neće biti nikakvih kazni ni opomena.

"Potrebno je samo da platimo pola godine, a drugu polovinu ne, mada u Skupštini još uvek nije usvojen zakon o umanjenju naknade za odvodnjavanje", pročitao nam je u svojim beleškama sa sastanka Matković.

Postignut dogovor sa jednim delom poljoprivrednika - sa kim i šta?

Što se tiče zahteva iz oblasti stočarstva, premija za mleko će od sledeće godine biti minimalno 19 dinara po litru, a regres za mlečne krave je povećan sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu.

Novina je da će biti ukinute agrokartice za gorivo od 2024. godine. Pored toga, Matković je podelio sa nama da će deo ratara sprovesti setvu bez unosa veštačkog đubriva, jer nisu u mogućnosti.


Tagovi

Sporazum Protest poljoprivrednika Sastanak sa ministarstvom Plavi dizel Miroslav Matković Subvencije po hektaru Premija za mleko Naknada za odvodnjavanje Berza Zalihe kukuruza Agrokartice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]