Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari
  • 18.05.2023. 14:25

Postignut dogovor sa jednim delom poljoprivrednika - sa kim i šta?

Ishod razgovora je bio relativno pozitivan za sve proizvođače mleka, rekao je za Agroklub Milija Palamarević.

Foto: Depositphoto/pressmaster
  • 1.003
  • 101
  • 0

Uduženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga koje je ranije otkazalo protest zbog najavljenih razgovora, danas je uspostavilo dogovore sa Vladom, a pričali su upravo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Uvedeni su prelevmani za sve vrste sireva, obuhvaćeni su beli, žuti i krem. Maltene, prelevman od 300 dinara zaustaviće uvoz, što će biti značajan faktor za povećanje zaliha svih mlekara koje su prenatrpane uvoznim sirevima. Uveden je prelevman na kondenzovano mleko, gde se od jednog litra rehidratacijom dobija četiri litra mleka, što će smanjiti količinu koja se stvara uvozom", rekao je za Agroklub Milija Palamarević ispred Uduženje proizvođača Mačvanskog okruga i dodao da će marže trgovinskim lancima na mlečne proizvode biti smanjene, te će se time smanjiti i cena gotovih proizvoda u prodavnicama.

"Ako je kilogram kajmaka bio 2.500 dinara, kada mu smanje maržu na 10 odsto, biće značajno jeftiniji, tako da će ga potrošači više kupovati."

Ko sa kim nastupa?

Subvencije su povećane sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu, a premija sa 15 na 19 dinara po litru od traženih 20.

Inače, stočari ovog udruženja ne nastupaju zajedno sa Savezom udruženja poljoprivrednika Srbije koji trenutno protestuje u čitavoj zemlji.

"Ratari su proizvođači kao i mi, imali su loše otkupne cene žitarica. Mi smo, ispred našeg udruženja branili stavove u vezi sa mlekom, izneli smo i zahteve Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Vojvodine. Mi se dalje nećemo mešati što se toga tiče", rekao je Palamarević.

Inače, Savez je u Novom Sadu blokirao most kod tržnog centra Big u Novom Sadu, a jedan deo šumadijskih ratara je prodefilovao kroz grad Kragujevac i uputio se prema Beogradu. Kako javlja Nova.rs, lokaciju i satnicu ne žele da otkrivaju i ona je za sada samo njima poznata.

"Krenuli smo danas, a cilj nam je da sutra u 18 sati budemo ispred Vlade Srbije u Beogradu", rekao je Milan Milošević ispred šumadijskog ogranka Saveza za ovu televiziju.


Tagovi

Protest Zahtevi stočara Aleksandar Vučić Milija Palamarević Blokiran most Put za Beograd Savez poljoprivrednika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...