Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 29.09.2023. 14:35

Cena kukuruza mravljim koracima ide na gore, pšenica - 20 din/kg bez PDV-a

Za razliku od prethodne nedelje, kada je tržište kukuruza bilo izuzetno mirno, ove nedelje je zabeležena povećana aktivnost, te je kukuruz bio primarna poljoprivredna kultura u trgovanju.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 707
  • 115
  • 0

U nedelji za nama, primetna je bila slabija aktivnost učesnika na robno-berzanskom tržištu u odnosu na prethodnu nedelju. Ukupan obim prometa bio je manji za 63 odsto i iznosio je 1.499 tona robe, dok je finansijska vrednost dostigla 34.803.470 dinara. Za razliku od protekle sedmice, ove nedelje primetan je bio uzlazni trend cene kukuruza novog roda, dok je cena pšenice stagnirala na prošlonedeljnom cenovnom nivou.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je tržište kukuruza bilo izuzetno mirno, ove nedelje je zabeležena povećana aktivnost, te je kukuruz bio primarna poljoprivredna kultura u trgovanju, ostvarujući čak 75 odsto u ukupnom obimu prometa. Već prvi dan ove nedelje doneo je povećanu ponudu kukuruza bez analize na aflatoksin, kao i ponudu kukuruza starog roda, dok je tražnja bila usmerena na kukuruz sa analizom na aflatoksin, a takav odnos zadržao se tokom čitave sedmice.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,70 do 16,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,15 din/kg bez PDV-a (17,76 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije primetan uzlazni trend cene od 6,54 odsto. Prometovan je i kukuruz sa vlagom do 16 odsto po ceni od 15,80 din/kg bez PDV-a, a trgovalo se i starim rodom kukuruza u cenovnom rasponu od 15,50 do 16,30 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pariteta.

Slabo se trgovalo pšenicom

Slaba prošlonedeljna aktivnost na tržištu pšenice nastavila se i tokom ove nedelje. Početkom nedelje bila je primetna nešto veća ponuda pšenice u Banatu, dok je tražnja bila izražena na paritetu Bačke. Odnos ponude i tražnje je tokom ostatka nedelje bio ujednačen, a krajem nedelje bila je iskazana tražnja za pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, kao i za stočnom pšenicom.

Berzanski ugovor zaključen je na cenovnom nivou od 20 din/kg bez PDV-a (22,00 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice je ostala nepromenjena.

Soja - 46 din/kg bez PDV-a

Na tržištu soje tokom ove nedelje bila je primetna nešto slabija tražnja u odnosu na ponudu, koja je bila na višem cenovnom nivou. Sojino zrno je u ukupnom obimu prometa učestvovalo udelom od 13 odsto. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 45,50 do 46,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 45,74 din/kg bez PDV-a (50,31 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prošlu nedelju primetan je blaži cenovni pad.

Nakon dve sedmice mirovanja, na tržištu stočnog ječma ove nedelje je došlo do zaključenja robno-berzanskih ugovora. Stočnim ječmom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 15,30 din/kg bez PDV-a (16,83 din/kg sa PDV-om). U ponudi se našao i stočni ječam sa hektolitrom manjim od 62kg, ali se njime nije trgovalo.

Od ostalih roba, trgovalo se u manjim količinama mineralnim đubrivom u formulaciji MAP 12:52, ruskim, u pakovanju 600/1 na paritetu CPT kupac po ceni od 83,21 din/kg bez PDV-a (91,53 din/kg sa PDV-om).

Berza 25. - 29.9.

Posle Egipta i Alžira, sada Tunis kupuje pšenicu. To će opet pokrenuti rasprave o nezvaničnoj, ali prisutnoj ruskoj donjoj granici za cene. Bangladeš takođe kupuje meku pšenicu, ali sa dužim rokom za ponude, do 11. oktobra. U Francuskom lučkom sektoru, iako ne cveta, aktivnosti su manje trome nego što su bile početkom meseca. To je pomoglo da se podstaknu cene pšenice, koje takođe imaju koristi od pada kursa evro/dolar.

Prema poslednjim podacima koje je objavila Evropska komisija, izvoz meke pšenice iz EU do 24. septembra je dostigao 6,88mil t, u poređenju sa 9,42 mil t do istog datuma prošle godine. Rumunija je lider, čineći 26 odsto od ukupnog izvoza.

Izvoz ječma je dostigao 1,89 mil t, u poređenju sa 2,24 mil t prošle godine. Evropski učesnici na tržištu ostaju svesni količina koje ove sezone mogu da se izvezu iz Rusije. Slabljenje evra prema dolaru je pozitivan faktor za izvoz. Rast cena sirove nafte je podržao cene ulja i uljarica. Cene uljane repice na Evronekstu i cene kanole u Kanadi su rasle. Cene ulja su takođe rasle, sa palminim uljem u Kuala Lumpuru u Maleziji koje se vratilo na najviši nivo od sredine septembra.

Kiše usporavaju američku žetvu

Uporni topli i suvi uslovi u Argentini i Australiji koji podstiču zabrinutost, pomogli su rastu cena pšenice u Čikagu. Kukuruz i soja takođe počinju nedelju uz rast, prateći nedavne kiše koje usporavaju američku žetvu. Stanje američkog kukuruza se popravlja u konačnoj fazi pred berbu. Do sad je američka žetva napredovala sporije nego što se očekivalo. Pšenica je slabila u Čikagu. Bilo kakav pokušaj da dođe do rasta cena zaustavljen je obimom ruske ponude. Gori od očekivanog rejting useva soje i bolji od očekivanog rejting useva kukuruza, objašnjavaju blago jačanje soje, dok je kukuruz slabio.

Cene nafte u Njujorku su zabeležile najveći dnevni rast od prošlog marta, rastući više od 3 $/barel. Cene su se vratile na najviše nivoe od avgusta 2022. iznad 94 $/barel. Ovo kretanje cena nafte pružilo je podršku cenama kukuruza. Isto je bilo i sa sojinim uljem u Čikagu, gde su cene rasle posle pada od nekoliko nedelja i dostizanja novog tromesečnog minimuma prethodnog dana.


Tagovi

Produktna verza Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena stočnog ječma Cena mineralnih đubriva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/