• Podsticaji
  • 25.10.2018. 10:30

Objavljen pravilnik o podsticajima za preradu mleka, mesa, ribe i alkoholnih pića

Uprava za agrarna plaćanja raspisаla je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje i objavila Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, vina, piva i jakih alkoholnih pića. Maksimalni iznos podsticaja je 5 miliona dinara.

Foto: Pixabay / skeeze
  • 123
  • 6
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja raspisаlo je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje i objavila Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, vina, piva i jakih alkoholnih pića. Tim Pravilnikom se bliže propisuju vrste podsticaja programima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti, koji obuhvataju podršku za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva za nabavku opreme u sektoru mleka, mesa, vina, piva i jakih alkoholnih pića, uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, obrasci zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku podsticaja.

Potražite Pravilnik ispod teksta!

Kome su namenjeni podsticaji i šta se subvencioniše?

Prema tekstu Pravilnika podsticaji obuhvataju:

  1. program za investicije u preradu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru mleka;
  2. program za investicije u preradu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru mesa;
  3. program za investicije u proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića.

Podrška navedenim programima odnosi se i na marketing, koji obuhvata nabavku kontrolnih markica za mleko, odnosno meso, kao i nabavku evidencionih markica za obeležavanje vina sa oznakom geografskog porekla u skladu sa propisima kojima se uređuje vino. Pravo na podsticaje ostvaruju poljoprivrednici u aktivnom statusu, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, preduzetniciprivredna društva i zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova zadruge.

Sufinansira se polovina vrednosti prihvatljive investicije

Podsticaji se utvrđuju u u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos PDV-a, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Na kraju treba istaći i to da je najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini - 5 miliona dinara.


Dokumenti


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Pravilnik Podsticaji Uprava za agrarna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Mleko Meso Ribarstvo Vino Pivo Alkoholna pića


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi