Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 14.11.2019. 10:00

Oni koji nisu u IPARD programu moći će da nabave traktor iz nacionalnih mera podrške

Poljoprivrednici, koji ne mogu da konkurišu za IPARD programe, moći će da dobiju pomoć države za nabavku traktora.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.672
  • 176
  • 0

Pre početka IPARD programa postojale su subvencije za kupovinu traktora. Međutim, nakon što su počeli da se sprovode ovi programi, nacionalne mere podrške više ne nude mogućnost podsticaja za nabavku traktora.

Zbog toga što mali poljoprivrednici ne mogu da dobiju sredstva za kupovinu traktora kroz IPARD programe, Uprava za agrarna plaćanja najavljuje izradu pravilnika, kako bi se i tim poljoprivrednim proizvođačima pomoglo u nabavci ove mehanizacije.

"Ono što nam je sada u planu i na čemu se radi je pravilnik za nabavku traktora. Trebalo bi da budu traktori do 60 kilovata i moći će da podnose zahteve svi oni koji su ispod te neke granice kada je reč o IPARD-u, kako bismo i malim poljoprivrednicima omogućili da nabave nov traktor kao i svima ostalima," navodi direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Prvi javni poziv za IPARD rapisan je u decembru 2017., za traktore početkom 2018. Prema saznanjima RTV-a, neki poljoprivrednici su dobili rešenja, ali im podsticaji još uvek nisu isplaćeni.

Kako do novog traktora preko IPARD programa i ko može da konkuriše

Do sada odobren 241 zahtev, a isplaćeno 118

U Upravi za Agrarna plaćanja kažu da su do sada odobrili 241 zahtev, a da je 118 isplaćeno. Objašnjavaju da je proces za dobijanje sredstava duži u odnosu na podsticaje koji se dobijaju kroz nacionalne mere podrške.

"Nama poljoprivrednik kada podnese zahtev, on se obrađuje i ukoliko su mu odobrena sredstva, poljoprivrednik dobije rešenje o odobrenju projekta. Nakon odobrenja projekta, u rešenju se definiše tačno vreme kada korisnik treba da završi svoju investiciju. Ukoliko ne stigne da je završi u predviđenom roku, on se javlja Upravi za agrarna plaćanja, kako bismo mu produžili rok za završetak investicije", navodi Petrovićeva.

Ona dodaje da su za dve trećine zahteva poljoprivrednici tražili produžetak roka.

"Na primer, za dve trećine zahteva za traktore koje smo dobili, poljoprivrednici su tražili produžavanje roka. Kada završe sa svojom investicijom, poljoprivrednici podnose nama zahtev za isplatu sredstava sa dokumentacijom koja je propisana. Nakon podnošenja zahteva, na teren izlazi naša kontrola koja mora da utvrdi da li je sve u skladu sa IPARD zahtevima. Nakon toga ide isplata. To je proces koji traje malo duže u odnosu na subvencije," navodi ona.

Dodaju da, od trenutka kada poljoprivrednik podnese zahtev za isplatu, ne može proći više od šest meseci do isplate sredstava koja su mu dodeljena.

Podsećaju i da je javni poziv za subvencije namenjene za kupovinu traktora kroz IPARD projekte otvoren do 25. novembra, a da je rok za podnošenje zahteva za ostale investicije do 23. decembra.

"Ovaj put je za traktore odvojeno deset miliona evra što je više nego duplo u odnosu na prošli put. Do sada nam je stiglo otprilike 100 zahteva za traktore, ali očekujemo da će do kraja roka stići veći broj zahteva," navodi Petrovićeva.

Budžet Srbije: Za poljoprivredu 40,5 milijardi dinara subvencija

Veliko interesovanje za konkurs za mlade poljoprivrednike

U ovoj upravi ukazuju i da je veliko interesovanje za konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima koji je otvoren u oktobru i traje do kraja ove godine. Ističu da postoji razlika u pravilnicima, kako za ovaj zako i za ostale konkurse.

"Razlika pravilnika za mlade poljoprivrednike i svih ostalih je da mladi poljoprivrednici dobijaju novac po profakturi, što znači da ne moraju da završe investiciju kao u ostalim nacionalnim merama. Za taj pravilnik kažemo da je miks tri pravilnika iz ruralnog razvoja. Mogu da naprave mehanizaciju i grla i ono što je novina jeste da se promenio pravilnik jer smo često imali negativna rešenja za mlade poljoprivrednike koji su nekada bili članovi gazdinstva. Sada će mladi poljoprivrednik, bez obzira na to što je bio član gazdinstva, moći da podnesu zahtev," navodi Petrovićeva.

Kada je u pitanju sledeća godine, za srpski agrar predloženo je da iz budžeta bude izdvojena 51,99 milijardi dinara. Za subvencije u planu je da bude usmereno 40,58 milijardi dinara što je 78 odsto od ukupnog budžeta Ministarstva poljoprivrede.

Za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju biće opredeljeno 33 milijarde i 500 miliona dinara i to 23 milijarde i 500 miliona dinara za direktna davanja, osam milijardi za mere ruralnog razvoja, IPARD podsticaje četiri milijarde, dok je ostatak namenjen merama kreditne podrške.


Izvori

RTV


Tagovi

IPARD Pravilnik za nabavku traktora Poljoprivreda Mladi poljoprivrednici Uprava za agrarna plaćanja Biljana Petrović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]