Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 24.06.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Inđija

Opština Inđija: Za kupovinu kuća za mlade bračne parove - 10 miliona dinara

Opština Inđija ove godine je iz budžeta obezbedila 34 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. U sklopu mera ruralne politike raspisan je po prvi put i konkurs za kupovinu kuće sa okućnicom za mlade bračne parove.

Foto: Julijana El Omari
  • 465
  • 16
  • 0

Budžet opštine Inđija za poljoprivredu za ovu godinu iznosi 34 miliona dinara. U toj sremskoj opštini ističu da  pripada red najvećih u Republici Srbiji i značajno doprinosi unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Agrar je veoma važna za opštinu Inđija, jer nema jake privrede bez jake poljoprivrede i to mora činiti jednu celinu, smatra predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.

"Zato naš budžet iznosi 34 miliona dinara. I nismo ga dali iz marketinških razloga, da zvuči bombastično, a na kraju da isplatimo polovinu. Apsolutno sve do dinara se isplaćuje poljoprivrednicima. Ako želimo da sva zarada ostane u Inđiji, zadruge i gazdinstva bi trebale da se organizuju i počnu sa preradom sirovina praveći gotov proizvod", kaže Gak navodeći da će lokalna samouprava pomoći one koji se odluče za tu vrstu proizvodnje.

Inđija pomaže mladim poljoprivrednicima

Inače, polovina agrarnog budžeta je, po zahtevu poljoprivrednika, opredeljeno za subvencije prilikom kupovine mehanizacije. Koliko su opštinske mere značajne, pokazuje primer pčelarstva koje je preporođeno, odnosno višestruko je povećan broj košnica kao i proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda

Raspisan konkurs za kupovinu kuća za mlade bračne parove

Agencija za ruralni razvoj opštine Inđija raspisala je Javni poziv za kupovinu kuća za mlade bračne parove u sklopu podsticajne mere koja za cilj ima opstanak i ostanak mladih na selu. Kako je istakla Ivana Pejović Ševrt, direktorka Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija u pitanju je nova mera, a ukupan obim sredstava koja se dodeljuju po Javnom pozivu je 10 miliona dinara.

Po Javnom pozivu opredeljeno je 10 miliona dinara, rekla je Ivana Pejović Ševrt (foto: Zlatko Markovinović)

"Pravo da apliciraju za sredstva imaju bračni parovi i vanbračni partneri koji spunjavaju uslove, između ostalog i da jedan od supružnika/vanbračnih partnera nije stariji od 40 godina života u momentu podnošenja prijave na Javni poziv, da bar jedan učesnik Javnog poziva ima prebivalište na teritoriji opštine Inđija duže od pet godina, da nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti i drugo. Svi učesnici Javnog poziva mogu podneti samo jednu prijavu, a visina traženih sredstava ne može biti veća od milion dinara, odnosno do 50 odsto od vrednosti nepokretnosti", ističe Pejović Ševrt.

Najviše interesovanja za investicije u fizičku imovinu

Naša sagovornica podsetila je i na ostale podsticajne mere ruralnom razvoju i poljoprivredi istaknuvši da je ovogodišnji agrarni budžet u iznosu od 34 miliona dinara, te da se svrstava u red najviših u Vojvodini.

"Najtraženija mera odnosi se na investicije u fizičku imovinu i za nju je ove godine opredeljeno najviše sredstava, oko 21 milion dinara. Druga se odnosi na osiguranje useva, plodova višegodišnjih zasada i životinja. Poljoprivrednici na kupljenu polisu dobijaju regres u iznosu od 40 odsto" podseća direktorka Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija i dodaje da je jedna od mera veštačko osemenjavanje, namenjena stočarima.

Kako da obavite pravilno veštačko osemenjavanje krava

"Reč je o direktnom plaćanju koje je 100 odsto bespovratno. Moram da ponovim da smo mi svakog dana dostupna za savete i sve vrste pomoći i putanja. Naši poljoprivrednici već dobro znaju kako naša Agencija funkcioniše kao i to da smo mi njihov servis."


Tagovi

Opština Inđija Subvencije Mladi poljoprivrednici Kuće na selu Ivana Pejović Ševrt Investicije u fizičku imovinu


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".