Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 21.08.2018. 08:15

Opština Kanjiža - primer dobre prakse pomoći poljoprivrednicima

"Mogućnosti našeg fonda ne mogu se upoređivati sa pokrajinskim, državnim ili međunarodnim fondovima, ali nastojimo da ga planiramo tako da bude neka vrsta dodatka podsticajima za dalji razvoj poljoprivrede", kaže predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer.

Foto: Karolj Puškaš
  • 284
  • 12
  • 0

Iz budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Kanjiža iz godine u godinu izdvaja se više novca za podsticaje poljoprivrednim gazdinstvima, pa je tako i ove godine. Raspisani su javni pozivi za dodelu bespovratnih sredstava za registrovane poljoprivrednike i udruženja registrovana na teritorije ove severnobanatske opštine.

"Mogućnosti našeg fonda ne mogu se upoređivati sa pokrajinskim, državnim ili međunarodnim fondovima, ali nastojimo da ga planiramo tako da bude neka vrsta dodatka podsticajima za dalji razvoj poljoprivrede. Nemamo toliko novca da dajemo kredite poljoprivrednim gazdinstvima, ali jedan deo podsticaja je i subvencionisanje troškova kamata na kredite koji oni uzimaju iz drugih izvora. Na taj način omogućavamo poljoprivrednicima koji podižu kredite da ih praktično koriste bez troškova kamate", ističe predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer (naslovna fotografija).

Najveće interesovanje za subvenciju za kamate na uzete kredite 

Putem ovog konkursa, Opština Kanjiža daje kamatnu podršku kod dobijanja poljoprivrednih kredita kao podsticaj u iznosu od 50% iznosa kamate, od minimalnog iznosa od 8.000,00 dinara do maksimalnog iznosa od 50.000,00 dinara po korisniku. Član Opštinskog veća Kanjiže zadužen za resor privrede i poljoprivrede Ervin Hužvar izjavio je da je najveće interesovanje lokalnih poljoprivrednika upravo za subvenciju za kamate na uzete kredite za šta je namenjeno 1,5 miliona dinara.

Podsticaji i u druge svrhe

Pored ovog konkursa, registrovanim gazdinstvima koja se bave uzgojem goveda, ovaca, koza ili svinja, ovdašnja lokalna samouprava daje podsticaje za nabavku kvalitetnih priplodnih grla mlečnih i mesnatih rasa. Takođe su obezbeđeni podsticaji za nabavku novih mašina, uređaja i opreme za navodnjavanje useva za registrovana gazdinstva koja se bave proizvodnjom voća, grožđa, povrća, pečuraka, cveća, kao i žitarica, industrijskog, aromatičnog i začinskog bilja. Finansijsku podršku mogu zatražiti i registrovana gazdinstva sa registrovanom organskom proizvodnjom, kao i nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva kao vođe grupe poljoprivrednih proizvođača u cilju dobijanja podršku za popravku atarskih puteva. Opština Kanjiža obezbedila je i novac za sufinansiranje troškova uklanjanja životinjskih leševa.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na sajtu Opštine, kao i na broj telefona: 024/875-166 lokal 243 i 303. Rok za učešće je 15. novembar 2018. godine.

Novac stiže i iz Rusije

Osim pomenutih konkursa, poljoprivrednici mogu da konkurišu i za novac u okviru projekta "Pomoć za trgovinu - podrška jačanju proizvođačkih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Republici Srbiji", koji finansira ruska Vlada. Biće odabrano 10 agro-industrijskih biznisa iz sektora prerade voća, povrća, šumskih plodova, mleka i mesa. Biće im omogućen trening, mentorska podrška, učešće na odabranom regionalnom sajmu hrane i pića, promotivno-prodajne aktivnosti. Za onih pet koji imaju najveći potencijal, biće obezbeđena i sertifikacija (HACCP, ISO 22000, ISO 14001, itd.).

Više detalja potražite na konkurs@eneca.org.rs ili na brojeve telefona 018/528-228, 018/240-306, radi dobijanja konkursne dokumentacije. Rok je 31. avgust 2018.

Autor: Ostoja Vojinović


Tagovi

Robert Fejstamer Ervin Hužvar Kanjiža Konkursi 2018