Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fond za razvoj poljoprivrede
  • 22.10.2015. 16:00

Paorima dodeljeni novi krediti!

Današnjim potisivanjem kreditnih ugovora 50 poljoprivrednika će kupiti nove traktore i priključnu mehanizaciju, sedmoro će ih podići voćnjake, a četrnaestoro obnoviti pčelinje zajednice.

  • 190
  • 22
  • 0

U Skupštini Vojvodine predstavnici Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede danas su potpisali ugovore sa 73 korisnika kredita za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije i opreme, pčelinjih rojeva, košnica i opreme, kao i za podizanje višegodišnjih zasada voća.

Ukupna vrednost potpisanih ugovora je 767.028,99 evra.

Jednostavna procedura za odobravanje kredita

Stočar u Kovilju Milenko Plavšić, bavi se očuvanjem genetičkih resursa. Gaji 200 grla rasa balkanski magarac, stepsko podolsko goveče i mangulica. Uz pomoć kredita sa najmanjim kamatama na tržištu, kupiće traktor Belarus. "Zimi imam najviše problema. Kad ona dođe, svi traktori staju sem rusa. On ima prednju vuču, može i kroz sneg i kroz blato. Meni će poslužiti da iznosim hranu za životinje", kaže Plavšić.

Procedura za odobravanje kredita je jednostavna. Poljoprivrednik uzme predračun kod prodavca opreme koja mora biti u skladu sa uslovima konkursa. Kada potpiše ugovor, novac se prebacuje trgovcu, poljoprivrednik koristi mašinu ili opremu i pod najpovoljnijim uslovima na tržištu vraća kredit, uz naravno, odloženo plaćanje.

Zbog rebalansa pokrajinskog budžeta - manje novca

Marinković - Sabo
Jožef Sabo i Stojan Marinković

Zamenik direktora Fonda Stojan Marinković kaže da će ove godine plasirati manje novca zbog rebalansa pokrajinskog budžeta. "Od obećanog novca iz budžeta je svima umanjeno tačno 30%. Dobili smo 50 miliona manje. Bilo bi još kreditnih linija da nije bilo rebalansa", kaže Marinković.

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo zadovoljan je što je povećana zainteresovanost za kreditima u sva tri okruga u Banatu. Posebno je zadovoljan što su pčelari zainteresovani za kredite Fonda. "Već 150 pčelara je uzelo kredite Fonda. Imamo dobrih pčelara koji su dugo u materiji. Med nam je u poslednje vreme u ekspanziji izvoza. Cena mu je dobra pa sa vraćanjem kredita ne bi trebalo da bude problema. Manje je ljudi zainteresovano za voćarstvo. Do sad smo dodelili i više od 400 traktora", kaže Sabo.

Poljoprivrednici uredno vraćaju kredite

Današnjim potpisivanjem 50 poljoprivrednika će kupiti nove traktore i priključnu mehanizaciju, voćnjake će podići njih sedmoro, a pčelinje zajednice obnoviti njih četrnaestoro. Povoljne kredite Fond za razvoj poljoprivrede plasira već deceniju i po. U tom periodu u 10 kreditnih linija plasirali su 25 miliona evra sa kamatnom stopom od 1 do 2 odsto. I poljoprivrednike treba pohvaliti, pošto uredno vraćaju ove kredite tako da je Fond za razvoj poljoprivrede jedan od retkih koji uspešno posluje.


Tagovi

Milenko Plavšić Jozef Sabo Stojan Marinković Fond za razvoj poljoprivrede Krediti poljoprivrednicima Odloženo plaćanje Kreditne linije Pčelari Vraćanje kredita


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu