Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativne usluge i proizvodi
  • 06.06.2019. 11:15
  • Belgija, Brisel

PARSEC program podrške: Ukupan budžet za projekte 2.5 miliona evra

PARSEC pokreće sveobuhvatni biznis akcelerator fokusiran na tri sektora: hranu, energiju i životnu sredinu. Projekat Evropske unije okrenut je startap i malim i srednjim preduzećima, ima za cilj da inovatorima obezbedi neophodne resurse kako bi razvijali, i na tržištu nudili proizvode i usluge. Ukupan budžet PARSEC programa podrške za projekte je 2.5 miliona evra.

Foto: Fejsbuk/PARSEC
  • 92
  • 3
  • 0

Razvoj novih tehnologija osmatranja Zemlje - Earth Observation (EO), kao i potencijal ere Big Data otvaraju prilike za razvoj inovativnih usluga i priozvoda. Kako bi startap i malim i srednjim preduzećima omogućili pristup neophodnom kapitalu, znanju, tržištima i tehnologiji projekat PARSEC kako je saopšteno pokreće sveobuhvatni biznis akcelerator fokusiran na tri sektora: hranu, energiju i životnu sredinu.

Posle uspešnih programa akceleracije KATANA i DIATOMIC, ovaj projekat omogućiće inovatorima u navedenim oblastima finansijska sredstva, mentorsku podršku i pristup najnovijim EO tehnologijama.

BioSense je u saradnji sa partnerima u okviru Horizon2020 programa dobio sredstva za biznis akcelerator, a projekat je počeo u maju. Poziv za učesnike biće raspisan u ranu jesen ove godine. 

Inovativnim idejama do 1,2 miliona evra

Pokretanje biznis akcelatora bez udela u kompaniji 

PARSEC, projekat Evropske unije okrenut startap i malim i srednjim preduzećima, ima za cilj da inovatorima obezbedi neophodne resurse kako bi razvijali, i na tržištu nudili proizvode i usluge zasnovane na tehnologijama osmatranja Zemlje (tzv. Earth Observation - EO). Ovaj cilj kako je saopšteno biće ostvaren pokretanjem sveobuhvatnog biznis akceleratora, nudeći ukupno 2.5 miliona evra bez udela u kompaniji.

Program će takođe obezbediti podršku u vidu mentorstva, treninga i saveta vezanih za izlazak na tržište. Projekat je fokusiran na tri rastuća sektora: hrana, energija i životna sredina. PARSEC aktivnosti su zvanično počele 21. maja ove godine u Briselu i trajaće dve i po godine. Otvoreni poziv za aplikacije je u pripremi i biće raspisan u ranu jesen 2019. godine.

Projekat će omogućiti transformaciju inovativnih ideja u proizvode 

Era obrade velikih podataka, kako je saopšteno predvođene Kopernikusovom politikom besplatnih, potpunih i otvorenih podataka, ali i pojavom novih EO biznis modela, otvara beskrajne prilike za razvoj inovativnih usluga i proizvoda. Kako bi u potpunosti iskoristili ovu priliku, startapima i malim i srednjim preduzećima, potrebni su pristup kapitalu, znanju, tržištima i tehnologiji.

PARSEC će te resurse kako dalje pojašnjavaju obezbediti putem sveobuhvatnog biznis akceleratora. Na ovaj način projekat će omogućiti transformaciju inovativnih ideja u proizvode spremne za tržište, a koji donose dodatnu vrednost korisnicima u oblasti hrane, energije i zaštite životne sredine. 

Svojim pristupom PARSEC će omogućiti optimalno korišćenje EO podataka i usluga i time podržati implementaciju regionalnih strategija pametne specijalizacije. Takođe, na ovaj način projekat će doprineti i povećanju konkurentnosti kompanija iz Evrope na međunarodnoj sceni.

Na koji način će projekat biti implementiran?! 

PARSEC će raspisati poziv za sve zainteresovane da učestvuju u programu akceleracije. Ovaj otvoreni poziv nadovezuje se na dokazani uspeh KATANA akceleratora i biće implementiran na sledeći način:

  • U prvoj fazi - sa planiranim početkom u ranu jesen 2019. godine - PARSEC će organizovati peer-to-peer evaluaciju kako bi odabrali 100 pobednika koji će dobiti početni kapital (10.000 evra po aplikantu)
  • U drugoj fazi, PARSEC će pružiti podršku uspešnim kandidatima kako bi formirali timove između različitih sektora i zemalja (konzorcijumi od dve do četiri kompanije) i razvili inovativne usluge u oblasti hrane, energije i zaštite životne sredine zasnovane na EO tehnologiji.
  • Na kraju, stručni žiri koji čine lideri iz industrije, investitori, stručnjaci iz pomenutih oblasti, predstavnici venture kapital fondova i/ili poslovni anđeli, odabraće 15 konzorcijuma koji razviju usluge sa najvećim komercijalnim potencijalom. Izabrani konzorcijumi dobiće dodatna sredstva (do 100.000 evra po konzorcijumu) uz priliku da privuku dodatne venture kapital investicije.

U poslednje dve faze timovi će dobiti podršku pan-evropskog tima stručnjaka u vidu povezivanja, mentorstva, treninga i pripreme za investicije i izlazak na tržište. Sva sredstva za prvu i poslednju fazu namenjena su razvoju ideja i proizvoda startapa i malih i srednjih preduzeća i ne zahtevaju udeo u kompaniji.

Uz ovako dizajniran program akceleracije, i ponudu od ukupno 2.5 miliona evra, PARSEC teži da kako su saopštili pomogne inovativnim preduzećima da kreiraju vrednost u okviru postojećih, kao i u novim industrijskim lancima vrednosti i da svoja rešenja prikažu na tržištu. Iz tog razloga, PARSEC će takođe uspostaviti tri tehnološke platforme koje će učesnicima pomoći da brže stignu do tržišta (tzv. Large Scale Demonstrators):

  • Big Data Toolbox - pomaže kompanijama da iskoriste moć velikih EO podataka.
  • In-situ Data Hub - nudi pristup podacima koji mogu pospešiti i obezbediti validaciju EO proizvoda.
  • eoMALL Galerija - prozor ka tržištu za EO provajdere.

Ove tehnološke platforme će razviti i sprovoditi pet inovativnih malih i srednjih preduzeća koja su deo PARSEC konzorcijuma. 

Tim iza PARSEC projekta

PARSEC konzorcijum povezuje devet partnera iz sedam zemalja. EARSC - vodeća biznis mreža koja zastupa kompanije koje kreiraju vrednost zasnovanu na EO tehnologiji širom Evrope je na čelu konzorcijuma koji čine vodeći klasteri (AVAESEN, bwcon), eksperti za akceleratore (BIOSENSE) i inovativna mala i srednja preduzeća (Rasdaman, Geomatrix, DRAXIS, Eversis, Evenflow) kako bi sproveli u delo PARSEC viziju. 


Tagovi

PARSEC EARSC KATANA DIATOMIC Inovativne ideje Novac Earth Observation Big Data


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.