Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije u pčelarstvu
  • 22.06.2019. 12:00

Pčelarima u Vojvodini šest miliona dinara

Pčelari u Vojvodini mogu da konkurišu za novčana sredstva koje dodeljuje Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ovo je drugi konkurs za finansijsku pomoć pčelarima, a cilj je unapređivanje pčelarske proizvodnje i proizvodnje meda u Vojvodini.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 708
  • 34
  • 0

Sredstva koja se pčelarima dodeljuju ovim konkursom su bespovratna, a odnose se na nabavku novih pčelinjih društava. Ukupan iznos tih sredstava je oko šest miliona dinara.

Pravo na učešće na konkursu imaju fizička i pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i koja imaju aktivan status. Fizička lica mogu biti nosioci i preduzetnici nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinastava. Pravno lice odnosi se na privredno društvo koje je nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Podrazumeva se da ta gazdinstva moraju biti registrovana.

Uslovi i potrebna dokumentacija

Jedan poljoprivrednik može dobiti najviše do 3500 dinara po jednom pčelinjem društvu, a moguće je podneti samo jednu prijavu po Konkursu. Mogu konkurisati samo pčelari koji u Registru poljoprivrednih gazdinastava imaju upisano najmanje 20, a najviše 500 košnica pčela.

Preduzetnici i privredna društva, osim toga što moraju da budu upisani u registar privrednih subjekata i da imaju aktivan status, ne smeju da budu u postupku stečaja ili likvidacije. Takođe, pravno lice mora da bude razvrstano u mikro i malo pravno lice.

Preduzetnici i pravna lica, prilikom konkurisanja, moraju priložiti i izvod iz Agencije za privredne registre sa poreskim identifikacionim brojem, kao i potvrdu iz te agencije o tome da nisu u stečaju ili u postupku likvidacije. Takođe, potrebna je i potvrda pomenute agencije o tome da je podnosilac zahteva, odnosno pravno lice, razvrstano u mikro ili malo pravno lice.

Tekst konkursa, pravilnik i obrazac prijave nalaze se ispod teksta

Odmah 80 odsto od dogovorene vrednosti sredstava

Osamdeset odsto od ugovorene vrednosti sredstava poljoprivrednik će dobiti odmah po zaključenju ugovora. Ostatak novca, pčelari će moći da dobiju nakon isporuke pčelinjih društava i tek kada Sekreterijatu dostave potrebnu dokumentaciju. Informacije o potrebnoj dokumentaciji takođe se nalaze u tekstu konkursa.

Korisnici sredstava ne mogu ih upotrebiti za investicije koje su realizovane pre 1. januara 2019. godine, niti za opremu i pčelinja društva koja su kupljena pre tog datuma. Sredstva se takođe ne mogu koristiti za plaćanje poreza, finansiranje uvoza, za kompenzaciju i plaćanje putem cesije, promet između povezanih lica.

Ovu pomoć poljoprivrednici ne smeju koristiti ni za parnične postupke ukoliko ih imaju, kao ni za plaćanje provizije u bankama. Takođe, zabranjeno ih je upotrebiti za troškove prevoza, montaže, za kupovinu polovne i reparirane opreme i materijala, kao i za doprinose u naturi.

Do kada i gde poljoprivrednici treba da konkurišu?

Pčelari koji žele da konkurišu za ova bespovratna sredstva, to moraju da urade do 25. juna. Potrebno je da prijave sa odgovarajućom dokumentacijom pošalju na adresu: Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad sa naznakom - Drugi konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija pčelarstvo na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godini.

Prijave mogu odneti i lično na pisarnicu pokrajinskih organa uprave u zgradi Pokrajinske vlade svakog radnog dana od 9 do 14 sati do 25. juna.

Kontakt telefon za sve dodatne informacije je 021/487-4419 od 10 do 14 sati.

Tekst konkursa, pravilnik, obrazac prijave, izveštaj o namenskom utrošku sredstava i zahtev za isplatu moguće je preuzeti sa sajta Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Pčelarstvo Subvencije Vojvodina Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu Vodoprivredu i šumarstvo


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.