Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 05.06.2017. 12:00

Plan Vlade: 500 zadruga za tri godine

Plan Vlade Srbije je da se za tri godine osnuje 500 zadruga. Za to je izdvojeno 25 miliona evra. Ovim projektom izuzete su zadruge iz Vojvodine.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 4.771
  • 237
  • 0

U Srbiji postoji oko 1.500 aktivnih zadruga. Poznavaoci smatraju da one izumiru, a razlozi su loša iskustva u prošlom veku. Smatraju da je vreme da se to promeni.

Plan Vlade Srbije

Vlada Srbije će za novoformirane zadruge obezbediti po 50.000 evra, a za postojeće i do 100.000 evra.

"Novac dajemo za osnovna stada, za višegodišne zasade, za kupovinu opreme, za tehnologiju, za hladnjače, mlekare. Ne dajemo za pokriće gubitaka, poreza, doprinosa, kamate. Znači, kada se pojave udruženi poljoprivrednici sa jasnom idejom kako da se objedine, tu smo", rekao je Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj.

Dodao je da će papirologija biti jednostavna, u čemu očekuje pomoć lokalnih samouprava. Naglasio je da moraju da imaju aktivnu ulogu i da izlaze na teren.

Plan je da se osnuje 500 zadruga za tri godine. Finansijski plan je 25 mliona evra. Cilj je da se poljoprivrednici sa malim posedima osnaže i da budu perspektivniji proizvođači.

Nedimović: Projekat je realan

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović smatra da je ovaj projekat ostvariv i da su sredstva spremna:

"Usvojena su programska načela na sednici Vlade, određena je budžetska linija, Ministarstvo poljoprivrede je dalo pozitivan stav o projektu koji se odnosi na pet regiona Srbije, koji su naročito pogođeni siromaštvom. Odlazićemo zajedno na lice mesta, a posebno podržavamo prerađivačke i skladišne kapacitete"

Objasnio je da je udruživanje važno, kako proizvođači ne bi bili taoci tržišta.

Izuzeti zadrugari u Vojvodini

Iako u Vojvodini postoje 406 zadruga, one su izuzete. Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, rekao je da mu je svakako drago što država podržava zadružni sektor.

Nedimović je objasnio da ljudi sa područja centralne Srbije nisu imali na raspolaganju toliko mera agrarne politike, dok su u budžetu Vojvodine jasno definisana sredstva za poljoprivredu.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Radislav Jovanov Branislav Nedimović Milan Krkobabić Zadruge Finansiranje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]