• Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 21.12.2018. 15:00

Podrška lokalnim proizvođačima sira i suvomesnatih proizvoda

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica odlučila je da pomogne lokalne proizvođače sira i suvomesnatih proizvoda.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 55
  • 3
  • 0

Sremska Mitrovica je grad koji spaja Srem i Mačvu, kraj gde trpeza, a posebno meze, ne može da se zamisli bez kulena, kobasice, šunke i različitih vrsta sira, gde se u selima svako treće domaćinstvom bavi proizvodnjom ovih proizvoda. Upravo je to jedan od razloga zašto je mitrovačka Agencija za ruralni razvoj odlučila da pomogne lokalne proizvođače sira i suvomesnatih proizvoda.

Naime, od 1. januara ove godine stupio je na snagu Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda životinjskog porekla, čijom primenom je olakšana registracija proizvodnje i prometa sira i suvomesnatih proizvoda u manjem obimu, kao i registracija objekata za preradu, bez dovođenja u pitanje bezbednosti hrane. Radi promovisanja ovog pravilnika, afirmisanja legalne proizvodnje poljoprivredno prehrambenih proizvoda, i zbog pomoći seoskim preduzetnicima, koji se na svojim gazdinstvima i domaćinstvima bave prerađivačkom delatnošću, Agencija je sprovela Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u oblasti marketinga na poljoprivrednim gazdinstvima u sektoru prerade mesa i mleka.

Kulen
Meze se ne može zamisliti bez kulena

Na Konkurs je prijavu podnelo četiri subjekta, tri u sektoru mesa i jedan u sektoru mleka. S obzirom na to da je jedan podnosliac zahteva žena, a ostala tri su mladi proizvođači do 40 godina starosti, svi subjekti su u skladu sa uslovima Konkursa, ostvarila pravo na maksimalna sredstva koja su konkursom bila opredeljena, odnosno 300.000 dinara po korisniku.

Subjekti su dobijena sredstva namenski iskoristili za nabavku prodajne ambalaže i etiketa, usluge uzrade idejnog rešenja i grafičkog dizajna za etikete i pakovanja, za nabavku reklamnih banera, štampanog i drugog promotivnog materijala, i ostale marketing alate koji njihove proizvode čine vidljivijim kupcima.

Sir
....a tu je i sir

"Ovom merom dali smo podršku lokalnim proizvođačima sira i suvomesnatih proizvoda da lakše plasiraju svoje proizvode na tržište, jer teško je nešto proizvesti, a još teže te proizvode prodati. Nadam se da smo i motivisali druge, neregistrovane proizvođače, da uđu u legalne tokove proizvodnje i prometa poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Mera doprinosi i unapređenju ruralne ekonomije, jer preradne aktivnosti na selu dodaju vrednost primarnom proizvodu, odnosno mleku i mesu u konkretnom slučaju, što obezbeđuje dodatne prihode seoskim proizvođačima. Uz to bitan je i interes potrošača uz želju da se očuva tradicija i ponuda tradicionalnih proizvoda, i zaštiti ekonomija na selu. Očekujemo pravilnike i u ostalim sektorima, kako bismo u narednom periodu podršku dali i proizvođačima u oblasti pčelarstva, prerade voća, povrća i ratarskih kultura", rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije.


Tagovi

Sremska Mitrovica Agencija za ruralni razvoj Konkurs Sir Suvomesnati proizvodi Petar Samardžić


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi