Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljopirvrede
  • 10.07.2017. 14:00

Podrška ženama i mladim poljoprivrednicima

Boraveći u Grockoj, Branislav Nedimović je poručio da će država nastaviti da pomaže poljoprivrednicima. On najavio da će uskoro država pokrenuti novu meru subvencionisane kamatne stope od 1 koja će se odnositi na žene nositeljke poljoprivrednog gazdinstva i na poljoprivrednike mlađe od 40 godina.

Foto: simazoran / Bigstock
  • 3.332
  • 164
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da će država nastaviti da pomaže poljoprivrednicima. Kako prenosi Blic, on najavio da će uskoro država pokrenuti novu meru subvencionisane kamatne stope od 1% koja će se odnositi na žene nositeljke poljoprivrednog gazdinstva i na poljoprivrednike mlađe od 40 godina.

Nedimović pozvao poljoprivrede da se udruže

Ministar je tokom posete domaćinstvu porodice Rajković, iz Grocke, koje se bavi voćarstvom istakao da je za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju od ključnog značaja udruživanje. Nedimović je pozvao poljoprivrednike da se udružuju jer tako imaju veću mogućnost za dobijanje subvencionisanih kredita ukoliko su okupljeni oko zadruga. On je napomenuo da bez udruživanja nema pojeftinjenja proizvodnje, pa nema ni dovoljnih količina poljoprivrednih proizvoda koja je izuzetno važna za plasman robe.

Bez nauke poljoprivredna proizvodnja nezamisliva

Branislav Nedimović je ukazao na suštinski značaj nauke u poljoprivrednoj proizvodnji i naveo da se korišćenjem najsavremenijih naučnih dostignuća "golim okom" vidi koliko su se ljudi posvetili. Ministar je napomenuo da osim toga što država daje novac za kupovinu hladnjača, opreme i traktora za voćarstvo, svi moramo da menjamo način razmišljanja. Vreme je da se u prvi plan stavi nauka jer je bez nje danas bavljenje poljoprivredom apsurdno.

Za desetak dana odobreno 300 miliona dinara kredita

Nedimović je kazao su ovih dana imamo pozive za subvencionisane kredite čija je kamata 3%, a ostalo plaća Ministarstvo poljoprivrede. On je dodao da je oko 300 miliona dinara kredita odobreno za desetak dana, napomenuvši da je to dobar kapacitet, a ministar očekuje da će ta količina novca biti negde na nivou od 3-4 milijarde dinara.

Kontrola akreditacije za IPARD sredinom avgusta

Branislav Nedimović je dodao da će od 15. avgusta početi i kontrola akreditacije za program IPARD. On je naglasio da je uveren da će prvi raspis imati krajem oktobra ili početkom novembra 2017. godine.

Foto: simazoran / Bigstock


Izvori

Blic


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Krediti IPARD Grocka Mladi poljoprivrednici Žene Zadruge Udruživanje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.