Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik za subvencije
  • 25.04.2017. 08:15

Podsticaji: voćnjaci, vinogradi, hmelj

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik kojim se propisuju uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja. Maksimalni iznos koji može biti isplaćen po jednom korisniku je tri miliona dinara, a zahteve treba podneti do 31. avgusta 2017. godine.

Foto: aucklander / Big Stock
  • 5.373
  • 266
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o podsticajima za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja. Tim pravilnikom su propisane vrste podsticaja, a one podrazumevaju ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno u podizanje voćnjaka, vinograda i zasada hmelja.

Savremenom proizvodnjom do boljeg roda

Pravilnik sadrži uslove i načine ostvarivanja prava na subvencije za podizanje zasada, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, kao i najviši iznos novca koji će biti dodeljen po jednom korisniku i vrsti podsticaja. Novac koji će se isplaćivati prema ovom pravilniku namenjen je za podizanje novih zasada sa savremenom tehnologijom gajenja voćaka, vinove loze i hmelja, kao i za pripremu zemljišta za podizanje proizvodnih zasada.

Ko ima pravo na podsticaje?

Pravo na subvencije za podizanje proizvodnih zasada imaju nosioci komercijalnih i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva, zemljoradničke zadruge, naučnoistraživačke organizacije, škole, zadužbine i druga pravna lica.

Pravilnikom propisane i površine zasada

Pravo na podsticaje ostvaruje se za jedan ili više podignutih proizvodnih zasada, a najmanja površina svakog proizvodnog zasada treba da iznosi: 0,1 ha za jagodaste voćne vrste, sorte vinove loze i hmelj, dok za šumsku jagodu ta površina treba da bude 0,05 ha.

Kada je reč o vrstama jabučastih, koštičavih i jezgrastih vrsta voćaka površina mora da iznosi 0,3 ha za svaku vrstu. Treba napomenuti da najveća površina za koju mogu da se ostvare podsticaji za sve proizvodne zasade iznosi 10 ha, a za proizvodne zasade jagode 5 ha.

Maksimalni iznos podsticaja 3 miliona dinara

Korisnik podsticaja ostvaruje pravo na podsticaje u odgovarajućem procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije. Najveći iznos podsticaja po korisniku iznosi tri miliona dinara, a on može biti iskorišćen za:

1) nabavku sadnica voćaka, vinove loze i hmelja - 2 miliona dinara;

2) nabavku naslona, odnosno kolja - 700.000 dinara;

3) pripremu zemljišta, odnosno za nabavku supstrata sa sertifikatom za proizvodne zasade borovnice - 200.000 dinara;

4) hemijsku analizu zemljišta, odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta - 100000 dinara.

Savremenom proizvodnjom do većeg prinosa

Svi zainteresovani za ove podsticaje zahteve mogu da podnesu Upravi za agrarna plaćanja najkasnije do 31. avgusta 2017. godine, dok se za proizvodne zasade jagoda podignute u trećem tromesečju tekuće godine zahtevi moraju podneti do 30. septembra ove godine.

Foto: aucklander / Big Stock


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Gaji se da bi... Više [+]

Dokumenti


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Podsticaji Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivreda Uprava za agrarna plaćanja Voćnjaci Voćarstvo Vinogradi Vinogradarstvo Hmelj Hmeljarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.