Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrošumarstvo
  • 18.01.2021. 07:30

Podsticaji za agrošumarstvo mogli bi da budu deo budućeg ZPP-a?

U sklopu agrošumarstva šume se mogu kombinovati s ratarskim kulturama i zemljištem koji se koristi za ispašu stoke, a takvo vođenje moglo bi da bude podstaknuto u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike.

Foto: Depositphotos/photovova
  • 255
  • 30
  • 0

Nemački savezni parlament (Bundestag) treba da odluči hoće li agrošumarstvo u budućnosti biti prepoznato kao oblik korišćenja zemljišta, što bi tu praksu učinilo prihvatljivom za finansiranje u nacionalnom strateškom planu prema Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (ZPP), izveštava euractiv.

U sklopu agrošumarstva šume mogu da se kombinuju sa ratarskim kulturama i zemljištem koje se koristi za ispašu stoke. To znači da drveće i usevi mogu da rastu na istom komadu zemlje ili se tamo mogu stvoriti pašnjaci. Međutim, do danas ovaj oblik korišćenja zemljišta nije u sastavu programa subvencija. Dakle, poljoprivrednici se mogu baviti ovom aktivnošću, ali ne dobijaju za to nikakve podsticaje.

Iz tog razloga, farmerima i vlasnicima šuma nije bilo unosno baviti se ovakvim načinom proizvodnje. Ali, reforma ZPP-a o kojoj se trenutno raspravlja mogla bi omogućiti državama članicama direktna plaćanja za takvo vođenje.  

Sadnja drveća bi se mogla isplatiti

Prema predlogu, države članice same će odlučiti o uslovima koje agrošumarstvo mora da ispuni poput gustoće, vrste i veličine stabala, kao i pedoklimatskih uslova. Ali, još uvek traje rasprava o tome.  

Prednost bi bila sadnja šume na poljoprivrednom zemljištu. Mnogo se CO2 može skladištiti u drvnoj biomasi”, kaže Kristijan Bum s Branderburškog tehničkog univerziteta "Cottbus-Senftenberg" (BTU). Skladno tome, poljoprivredno zemljište moglo bi više nego ikad funkcionisati kao sakupljač ugljenika, a farme bi imale priliku dobiti nadoknadu za svoju "emisijsku nezavisnost".

Uz povećanu biološku raznovrsnost i bolju zaštitu zemljišta i vode, sadnja drveća mogla bi se i ekonomski isplatiti.

"Agrošumarski sistemi mogu dati vrlo značajan doprinos klimatskom prilagođavanju za održivu poljoprivredu. Usporavaju vetar na oranicama i kompenzuju temperaturne oscilacije", istakao je Bum. Na primer, to dovodi do manjeg isparavanja, a zadržana voda mogla bi biti dostupna biljkama za rast i veće prinose.

Postojanje subvencija u sklopu ZPP-a je u interesu EU jer i strategije "Od polja do stola" kao i ona o biološkoj raznovrsnosti spominju ovaj koncept kao klimatski održivu opciju. Očekuje se da će poljoprivredno-šumarski sistemi u budućnosti imati pozitivan uticaj na klimu, prinose i finansijsku situaciju poljoprivrednika.

"Mnoga poljoprivredna gazdinstva imaju problema s egzistencijom i sada razmatraju šta mogu da učine da bolje premoste buduće sušne godine. Agrošumarstvo je alat za izgradnju stabilnijeg sistema korišćenja zemljišta”, zaključio je Bum.


Tagovi

Agrošumarstvo ZPP Poljoprivredno zemljište Finansiranje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.