Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 17.12.2019. 13:00

Poljoprivredi do sada isplaćeno 28,5 milijardi dinara subvencija

Ministrastvo poljoprivrede je od početka ove godine isplatilo subvencije u vrednosti od 28,5 milijardi dinara. Pojedini poljoprivrednici smatraju da su podsticaji u poljoprivredi izuzetno mali, naročito u biljnoj proizvodnji.

Foto: Bigstockphoto/Alis Photo
  • 127
  • 5
  • 0

Realizovano je od sada 428.787 zahteva, a ovogodišnji budžet ostvaren je u iznosu od 93 procenta. Ministastvo poljoprivrede je od početka ove godine isplatilo subvencije u vrednosti od 28,5 milijardi dinara. Ipak, pojedini poljoprivrednici u Srbiji smatraju da su podsticaji u poljoprivredi izuzetno mali, naročito u biljnoj proizvodnji.

U resornom ministarstvu broj zahteva se godišnje uvećava u proseku za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. 

Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, kaže da ima poljoprivrednika koji nisu sve dobili ili im nešto od podsticaja kasni. Nadležni im, kaže on, govore da ili nije dobra dokumentacija, ili da im nedostaju kadrovi, pa je potrebno vreme da se sve to obradi. Po njegovim rečima agrarni budžet mogao bi da bude mnogo veći.

Kiš navodi da je veći agrarni budžet nešto o čemu se već godinama i decenijama priča, ali "da je ovo sada naša realnost".

"Država, očigledno, ne vidi poljoprivredu kao šansu, kao nešto u šta treba ulagati. Posedi su mali i usitnjeni, a ljudi iscrpljeni. Problema ima u mlečnom govedarstvu, stočarstvu, a i žitarice imaju nisku otkupnu cenu. Uvek apelujemo i tražimo više novca, ali ništa od toga. I tom poljoprivredniku, koji nije dobio subvencije, ili mu kasne, za njega je to sve," kaže Kiš za Večernje novosti. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Podsticaji Subvencij Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredna mehanizacija Miroslav Kiš


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao