Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uručeni ugovori proizvođačima
  • 15.11.2016. 08:00

Poljoprivrednicima sredstva za zalivne sisteme

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević uručio je 114 ugovora za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju i opremanje eksploatacionih bunara ukupne vrednosti gotovo 127 miliona dinara.

  • 260
  • 29
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je 114 ugovora za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju i opremanje eksploatacionih bunara, korisnicima koji su to pravo, u vidu bespovratnih sredstava, ostvarili na konkursu ovog sekretarijata. Ukupna vrednost današnjih ugovora iznosi gotovo 127 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno više od 40,6 miliona dinara. Ovim investicijama je obezbeđeno navodnjavanje 824 ha obradivih površina.

Radojević je naglasio da su 24 ugovora potpisana sa ženama nosiocima poljoprivrednog gazdinstva, a 38 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima koji su mlađi od 40 godina, što se, kako je naveo, dodatno stimuliše. Prema njegovom rečima postignuto je to da se navodnjavanje, kao način da se stvore uslovi za efikasniju poljoprivredu, nametne kao važna tema.

Poljoprivrednici prepoznali značaj ulaganja u zalivne sisteme

Pored budžetskih stimulacija, i sami poljoprivrednici su prepoznali značaj navodnjavanja i pokazali spremnost da ulažu u opremu. To pokazuju i cifre jer samo u korelaciji sa konkursom za navodnjavanje Pokrajinskog sekretarijata, vrednost investicija u sisteme za navodnjavanje u 2016. godini bila je veća od 1,116 milijardi dinara, od čega je Pokrajina obezbedila sredstva u visini od 330 miliona. Navedenim investicijama je obezbeđeno navodnjavanje 7.357 ha oranica i voćnjaka. Od ukupne površine pod zalivnim sistemima koje je ove godine sufinansirala Pokrajina, veći deo - 57,6%, navodnjava se vodom iz kanala, a manji deo - 42,4% vodom iz bunara.

Najavljen nastavak mera podrške poljoprivrednicima

Radojević je takođe najavio da će pokrajinski sekretarijat u narednoj budžetskoj godini nastaviti sa ovom merom podrške, za koju će biti planirana značajna novčana sredstva i dodao da mu je drago što poljoprivredni proizvođači idu u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, bilo da je reč o ratarskoj, povrtarskoj, voćarskoj ili vinogradarskoj proizvodnji. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je istakao da je interesovanje poljoprivrednika za ovaj konkurs bilo izuzetno veliko, te da je današnjim ugovorima završen je ovogodišnji konkurs za navodnjavanje kojim je utrošeno i dodatnih 30 miliona dinara obezbeđenih rebalansom pokrajinskog budžeta.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Konkurs Oprema Navodnjavanje Vojvodina Pokrajinski sekretarijat Poljoprivreda Bunari Bespovratna sredstva Ugovori Vuk Radojević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.