Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plaćanje poreza
  • 11.02.2019. 16:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Poljoprivredno zemljište neće više biti oporezovano kao građevinsko

Grad Valjevo ove godine ispraviće nepravdu učinjenu prema vlasnicima poljoprivrednog zemljišta u okolini, tako što će im omogućiti da porez plaćaju u skladu sa onim što imaju.

Foto: Bigstock/FreeProd
  • 1.794
  • 33
  • 0

Građani koji su u protekle dve godine dobijali poreska rešenja za njive, livade i bašte u okolini Valjeva, oporezovane kao neizgrađeno građevinsko zemljište, do 31. januara imali su rok  da podnesu nove poreske prijave kako bi im porez bio obračunat za poljoprivredno ili šumsko zemljište.

Neprijatno iznenađenje usledilo 2017. godine

A kolika je razlika u visini poreza na poljoprivredno i građevinsko zemljište najbolje pokazuje primer pezionerke iz Valjeva, Miladinke P. koja je nasledila pre deset godina porodično imanje od 88 ari. Jedan deo vodio se kao okućnica i voćnjak, a veći deo kao njiva treće klase. Neprijatno iznenađnje usledilo je 2017. kada je stiglo rešenje kojim se kao građevinsko zemljište van građevinske zone oporezuje površina od 52 ara. 

"Išla sam u lokalnu poresku upravu da vidim o čemu se radi i rekli su mi da su oni tako preuzeli iz Katastra. Kada sam otišla u Katastar rekli su mi da oni nemaju veze sa tim i da je tako dobijeno od gradskih službi da se unese u registar. Posle toga je ponovo usledila šetnja od službe do službe. Nije ih zanimalo ni što tu nema nikakve kuće... bila je ali je srušena pre 15 godina, jer je bila stara i oštećena od zemljotresa i bombardovanja", kaže Miladinka. 

Po njenim rečima na delu njive postoji i klizište. Rečeno joj je da podnese zahtev da se izvrši prenamena zemljišta u poljoprivredno, ali ona to nije uradila, jer kako kaže nije želela da plaća, niti je tražila da tu bude građevinsko zemljište.

"Ne znam ko je i određivao kolika će površina da bude oporezovana kao građevinsko. Tako su prošle dve godine i morala sam platiti oko 9.000 hiljada dinara poreza, sa kamatom za 2017. i 2018. Ove godine na vreme sam podnela zahtev i sad čekam novo rešenje, pa ću videti koliko treba da se plati", zaključuje Miladinka. 

Porez plaćaju u skladu sa faktičkim stanjem na terenu

Na osnovu izmena Zakona o porezu na imovinu, Grad Valjevo doneo je odluku kojom će se olakšati mnogim poljoprivrednicima da porez plaćaju u skladu sa faktičkim stanjem na terenu. To znači da neizgrađeno građevinsko zemljište na teritoriji grada Valjeva na kome građani imaju voćnjak, uzgajaju pšenicu, kukuruz ili neku drugu biljnu kulturu ili ako imaju šumu, za utvrđivanja osnovice poreza; to zemljište će se razvrstavati u poljoprivredno ili šumsko i to će biti osnov za utvrđivanja poreza na imovinu za 2019. godinu, a na osnovu podnete poreske prijave. 

"Što se tiče odluke koja je doneta na sednici Skupštine grada krajem decembra 2018. godine, a koja se odnosi na neizgrađeno građevinsko zemljište koje se korsti za gajenje biljaka ili je tu šuma, do izmene zakona, ova vrsta zemljišta bila je oporezovana kao građevinsko zemljište", kaže Slavica Pavlović rukovodilac Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda.

Dve godine bezuspešnih žalbi na visinu poreza

Izmenama Zakona kako navodi Slavica ostavljena je mogućnost poreskim obveznicima da podnesu zahtev, odnosno izmenjenu poresku prijavu i da se nakon konstatovanja činjeničnog stanja na terenu, to zemljište ove godine oporezuje kao poljoprivredno ili šumsko.

Ona dodaje da je odeljenje imalo veliki broj žalbi u protekle dve godine, naročito od strane poreskih obveznika koji imaju u posedu po nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta, a koje je po urbanističkom planu definisano kao građevinsko područje. 

"To su bili veliki iznosi poreza i upravo ovom odlukom koja je doneta, to će se ispraviti i u tim zonama zemljište će se oporezivati kao poljoprivredno ili šumsko. Izmene će se izvršiti isključivo na osnovu zahteva poreskih obveznika, a ne po službenoj dužnosti. Rok za podnošenje izmenjenih poreskih prijava istekao je 31. januara i svi oni koji su do tada podneli zahtev uz poresku prijavu, nakon izlaska na teren i provere faktičkog stanja Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda će u svojoj bazi izvršiti ispravku i to zemljište će se u 2019. oporezivati kao poljoprivredno ili šumsko."

Sedam puta manji iznos poreza

Za ove dve kategorije, tržišna cena je dosta manja u odnosu na građevinsko zemljište, pa će samim tim i iznos na poreskim rešenjima biti dosta manji ove godine nego što je to bilo u 2017. i 2018. godini.

"Sama činjenica da je tržišna cena za poljoprivredno zemljište, na primer u IV zoni 109 dinara, a u istoj zoni građevinsko je 770, znači da je gotovo sedam puta bio veći porez do sada. Slično je i kod šumskog zemljišta, u V zoni je tržišna vrednost 65 dinara, a građevinskog, kao što sam rekla, 770, onda je jasno koliko će ove godine vlasnici poljoprivrednog ili šumskog zemljišta imati umanjena rešenja za porez", rekla je Slavica.

Odlukom grada, zemljište u okolini Valjeva preinačeno je u građevinsko zemljište van građevinske zone još 2011. godine kada je država dozvolila da se napravi veći obuhvat građevinskog zemljišta, ali su građanima rešenja  počela da stižu tek 2017. i 2018. godine.

Vlasnici zemljišta na teritoriji Valjeva koje se vodi kao poljoprivredno ili šumsko, ove godine konačno će plaćati porez u skladu sa onim što imaju, odnosno, neće ga plaćati kao da imaju plac za gradnju.


Tagovi

Porez Grad Valjevo Poljoprivredno zemljište Slavica Pavlović Poreska rešenja


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.