Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropske integracije
  • 24.11.2017. 08:00

Poljska uzor Srbije u korišćenju EU novca

Srbija bi krajem novembra, trebala da dobije prvu direktnu pomoć iz EU fondova za razvoj poljoprivrede. Kako najavljuju u Vladi Srbije, prvi javni pozivi biće upućen poljoprivrednicima do kraja 2017. godine, dok se isplate očekuju početkom 2018. Naša zemlja će se najviše osloniti na iskustvo Poljske, koja je šampion u korišćenju novca iz fondova Evropske unije, da bi upotrebila što više dostupnih sredstava.

Foto: simazoran / BigStock
  • 908
  • 43
  • 0

Prema najavama zvaničnika, Srbija bi krajem novembra, trebala da dobije prvu direktnu pomoć iz EU fondova za razvoj poljoprivrede, od ukupno 175 miliona evra koji će našoj zemlji biti dostupni iz fonda IPARD. Kako najavljuju u Vladi Srbije, a prenosi RTS, prvi javni pozivi biće upućen poljoprivrednicima do kraja 2017. godine, dok se isplate očekuju početkom 2018.

U Vladi kažu da će se Srbija osloniti na iskustvo Poljske, koja je najveći korisnik novca iz fondova Evropske unije, da bi naša zemlja upotrebila što više dostupnih sredstava.

Poljska Vlada detaljno informisala poljoprivrednike o EU

Kada je trebalo da organizuje referendum o ulasku u EU, Poljska je najviše strahovala kako će glasati poljoprivrednici. Bivši načelnik regiona Malopoljska - Januš Sepiot, objašnjava da su upravo poljoprivrednici bili najveći protivnici ulaska u Evropsku uniju, zato što su se plašili jeftinije hrane iz zapadnoevropskih zemalja, čiji poljoprivrednici su imali velike subvencije. Sepiot objašnjava da se poljska vlast potrudila da ih detaljno obavesti o tome šta ih čeka u Uniji, koja insistira na podizanju kvaliteta hrane.

Najvažnije je uspostavljanje dobrog sistema poljoprivrednih savetnika

Poljaci su tako za 10 godina samo za poljoprivredu od EU dobili 35 milijardi evra kroz direktna plaćanja. Njihova hrana je postala najvažniji izvozni proizvod, a uz subvencije po hektaru, poljoprivrednici su se opredelili da zemlju ne prodaju.

Stanovnici Poljske, inače šampioni u korišćenju novca iz fondova Evropske unije, tvrde da je najvažnija stvar i u fazi pristupanja Uniji u kojoj se trenutno nalazi Srbija da se uspostavi dobra administracija, to jest sistem savetnika, koji će umeti poljoprivrednicima da pomognu da se izbore sa procedurama i pravilno popune zahteve za korišćenje novca, koji je na raspolaganju, kako bi on bio na najbolji način utrošen.

Ministarstvo poljoprivrede: Srbija ima kvalitetne stručnjake

Prema tvrdnjama nadležnih iz Ministarsrva poljoprivrede, Srbija ima stručne i savetodavne službe za pomoć malim proizvođačima, a za one veće - razvojne agencije. U poslednjih nekoliko sedmica obuke su ubrzane, jer i Evropska komisija krajem ovog meseca trebalo da odluči o odobravanju 175 miliona evra direktne pomoći našoj zemlji u oblasti poljoprivrede.

Konačna revizija EK o IPARD-u u Srbiji za dve nedelje

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović kaže da se očekuje da Evropska komisija za dve nedelje dođe u konačnu reviziju, a Srbija je, kako on napominje, spremna za novac za meru 1 i meru 3. Mera 1 su ulaganja u fizičku imovinu gazdinstva (meso, mleko, voće i povrće, unapređenje svih kapaciteta, nabavka opreme i kapaciteta), dok mera 3 obuhvata preradu poljoprivrednih proizvoda.

Prvo investiranje, pa onda refundacija troškova

Janjatović napominje da individualna poljoprivredna gazdinstva mogu da dobiju bespovratno do 60% investicije vrednosti do 700 hiljada evra, a prerađivači do polovine uloženog novca. Pravilo je da se prvo ulaže u proizvodnju i preradu, pa se potom podnosi zahtev za refundiranje troškova.

Foto: simazoran / BigStock


Izvori

RTS


Tagovi

IPARD IPA Evropska unija Srbija Program Fond ZPP CAP DG-AGRI Zajednička poljoprivredna politika Agroklub Ciljevi Mere podrške Podsticaji Novac Investicije Prerada Marketing Diverzifikacija Ruralni razvoj Registar poljoprivrednih ga


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.