• 500 zadruga u 500 sela
  • 11.09.2017. 08:00

Potpisivanje ugovora sa novim zadrugama

Proizvođači lekovitog bilja iz Gadžinog Hana i pčelarska zadruga iz Merošine dobile su novac za osnivanje novih zadruga.

Foto: TeroVesalainen / Pixabay
  • 418
  • 21
  • 0

Proizvođači iz Gadžinog Hana i Merošine kažu da su tržišta meda i lekovitog bilja stabilna, pa će im zadrugarstvo biti prilika za veći profit.

Lekovito bilje

Zoran Ilić iz poljoprivredne zadruge "Zaplanjski zasad" kaže da je proširenje kapaciteta i nova oprema plan proizvođača lekovitog bilja. Beli slez i neven, na površini od hektar i po, gaji 15 članova.

"Profit koji će ostvarivati zadruga biće socijalnog karaktera, sa planom da se 70 odsto od profita vraća proizvođaču, a onih 30 odsto će biti za rad zadruge", rekao je za RTS Ilić.

Pčelarstvo

Saša Milosavljević iz zadruga "Bee cooper Devča" smatra da je ovo velika životna šansa. Smatra da će zadruge doprineti pčelarima, ali i užoj i široj zajednici. Sa tim se slaže i Saša Petrović iz iste zadruge:

"Pomoć države će se iskoristi za obezbeđivanje infrastrukture - kontejnera za selidbeno pčelarstvo, gde će zadrugari moći da ubacuju svoje košnice, da vrše selidbe i tako prihoduju".

Foto: TeroVesalainen / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Nove zadruge Novac Gadžin Han Merošine Saša Milosavljević Zoran Ilić


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi