Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni krediti 2017
  • 24.05.2017. 08:00

Pravilnik za kreditiranje poljoprivrednika

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik koji sadrži uslove i način kreditne podrške za razvoj poljoprivrede u Srbiji za 2017. godinu, a kako piše u Pravilniku, kreditima će biti obuhvaćene sve oblasti poljoprivrede.

Foto: pasiphae / Big Stock
  • 3.484
  • 171
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja objavilja je Pravilnik koji sadrži uslove i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku i u 2017. godini. Cilj ovog kreditiranja je da se poljoprivredna proizvodnja unapredi tako što će poljoprivrednici lakše doći do novca neophodnog za proizvodnju.

Krediti za sve oblasti poljoprivrede

Krediti koje dodeljuje Ministatarstvo poljoprivrede namenjeni su za razvoj: stočarstva, ratarstva, voćarstva, povrtarstva, vinogradarstva, cvećarstva, zatim kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i hrane za životinje.

Rokovi otplate i kamate

Krediti, čiji je rok od jedne do tri godine sa grejs periodom do godinu dana, ili od tri do pet godina, odobravaju se i isplaćuju u dinarima - bez valutne klauzule i predstavljaju jedne od najpovoljnijih kredita na tržištu. Fiksna kamatna stopa iznosi 3% na godišnjem nivou, odnosno 1% za poljoprivrednike starije od 40 godina i fizička lica koja stanuju u krajevima gde su uslovi za bavljenje poljoprivrednom otežani.

Ko ima pravo na kreditnu podršku?

Pravo na ove kredite imaju nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova. Svi oni moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Koliki su maksimalni iznosi kreditne podrške za poljoprivrednike?

Nosioci porodičnih gazdinstva i preduzetnici mogu da ostvare pravo na kreditnu podršku uz uslov da ukupan iznos kredita ne prelazi šest miliona dinara. S druge strane, pravna lica imaju pravo na kredit čiji ukupan iznos može biti maksimalno 18 miliona dinara.

Foto: pasiphae / Big Stock


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Poljoprivreda Uprava za agrarna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Krediti Kreditiranje Pravilnik Ratarstvo Stočarstvo Voćarstvo Povrtarstvo Vinogradarstvo Cvećarstvo Mehanizacija Hrana za životinje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]