Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 23.12.2023. 16:30

Preko 185 miliona evra za promovisanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Evropska komisija dodeliće 185,9 miliona evra za finansiranje aktivnosti promovisanja održivih i visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, ali i izvan nje.

Foto: Depositphotos/LiliGraphie
  • 104
  • 17
  • 0

U 2024. godini Evropska komisija dodeliće 185,9 miliona evra za finansiranje aktivnosti promovisanja održivih i visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, ali i izvan nje objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, usvojenim Godišnjim programom rada za 2024. u okviru Uredbe (EU) br. 1144/2014 Evropskog parlamenta i Veća od 22. oktobra 2014. o merama informisanja i promocije u pogledu poljoprivredni proizvodi koji se sprovode na unutrašnjem tržištu i u trećim zemljama definišu se prioriteti i ciljevi promotivnih kampanja.

Evropska komisija njime stavlja naglasak na promotivne kampanje koje doprinose ostvarenju političkih prioriteta Evropske komisije za period 2019. - 2024., odnosno Evropskog zelenog plana i Strategije od polja do stola, kao i Evropskom planu za borbu protiv raka.

Za održive i ekološke proizvode

Predlozi programa informisanja i promocije u pogledu poljoprivrednih proizvoda koji se sprovode na unutrašnjem tržištu i u trećim zemljama u 2024. godini trebalo bi da obuhvataju one iz održivih poljoprivrednih praksi koji doprinose smanjenju upotrebe pesticida i antimikrobnih sredstava, smanjenju đubriva i zagađenja vode, smanjenju emisije štetnih gasova, jačanju ekološke poljoprivrede i usmerene su na dobrobit životinja.

Za odabrane programe iz održive proizvodnje namenjeno je 62 miliona evra, uključujući 42 miliona evra za ekološke proizvode.

Promovisanje konzumacije svežeg voća i povrća kao dela uravnotežene ishrane i dalje je jedan od osnova politike promocije. Voće i povrće su glavna kategorija koja se sufinansira sredstvima Evropske unije kroz tu politiku. U godišnjem programu rada za 2024. više od 18 miliona evra biće namenjeno promovisanju svežeg voća i povrća.

Jedan od njegovih ciljeva je informisanje o sistemima kvaliteta i oznakama kao što su zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka geografskog porekla (ZOZP) ili garantovano tradicionalni specijalitet (ZTS).

Promotivne aktivnosti izvan Evropske unije su usmerene prema zemljama i regijama sa velikim potencijalom rasta, kao što su Kina, Japan, Južna Koreja, Singapur i Severna Amerika. Ujedinjena Kraljevina i dalje je jedno od glavnih izvoznih tržišta za poljoprivredno-prehrambene proizvode Evropske unije.

Ko može podneti zahtev za finansiranje?

Zahteve za finansiranje predloga programa mogu podneti tela, kao što su:

  • sektorske organizacije i grupe, odnosno svako udruženje, bez obzira na njihov pravni oblik, sastavljeno uglavnom od proizvođača ili prerađivača istog proizvoda, pod uslovom da su reprezentativne za naziv koji je zaštićen sistemima kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode i koji je obuhvaćen tim programom;
  • priznate proizvođačke organizacije ili njihova udruženja;
  • tela poljoprivredno-prehrambenog sektora čiji su cilj i aktivnosti usmereni ka pružanju informacija o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj promociji i kojima je poveren zadatak pružanja javnih usluga u tom području. 

Predloge za takozvane jednostavne programe (SIMPLE) može podneti jedna ili više organizacija iz iste države članice Evropske unije, dok predloge za programe sa više korisnika (MULTI) podnose najmanje dve nacionalne organizacije iz najmanje dve države članice ili jedna ili više evropskih organizacija.

Predlozi SIMPLE programa sufinansiraju se u iznosu od 70 odsto prihvatljivih troškova, a MULTI predlozi programa sufinansiraju se sa 80 odsto prihvatljivih troškova.

Poziv za podnošenje predloga u 2024. biće otvoren od 18. januara do 14. maja 2024., a predlozi će se prihvatati putem namenskog portala.

Dan otvorenih vrata održaće se 31. januara i 1. februara 2024. u Briselu i biće dostupan putem interneta. Cilj mu je detaljnije predstaviti kriterijume prihvatljivosti i dodele kao i iskustva korisnika finansiranih programa, kao i olakšati kontakt među potencijalnim projektnim partnerima.


Tagovi

Održivi proizvodi Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Godišnji program rada Evropska komisija Finansiranje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612