Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 02.03.2017. 08:15

Prijava za podsticaje u biljnoj proizvodnji

Podsticaji za biljnu proizvodnju iznose 2.000 dinara po hektaru. Pojedinačno gazdinstvo može da dobije subvencije za najviše 20 hektara, a rok za podnošenje zahteva je 30. april 2017. godine

Foto: valio
  • 5.307
  • 681
  • 0

Počela je predaja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u biljnoj proizvodnji za ovu godinu. Rok do kojeg poljoprivrednici mogu da predaju zahteve Upravi za trezor u sastavu Ministrastvu finansija je 30. april. Kako prenosi Dnevnik, podsticaji za biljnu proizvodnju iznose 2.000 dinara po hektaru, dok jedno gazdinstvo može da dobije subvencije za najviše 20 hektara.

Subvencije lane smanjene na 4.000 dinara po hektaru

Vlada Srbije je, Uredbom o dodeli podsticaja u poljoprivredi, prošle godine subvencije za ratarsku proizvodnju smanjila na 4.000 dinara po hektaru. Tako su poljoprivrednici po hektaru, kao osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju, dobijali 2.000 dinara, odnosno dodatnih 2.000 dinara kao regres za đubrivo.

Regresira se đubrivo kupljeno između okrobra 2016. i septembra 2017.

Međutim, kako propisuje nedavno usvojen Novi pravilnik o regresu za đubrivo, pravna lica, preduzetnici ili fizička lica, koji su nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstava, imaju pravo na korišćenje ovog podsticaja ukoliko poseduju račune za nabavku đubriva izdate između 1. oktobra 2016. godine i 30. septembra 2017. godine.

Uz zahtev za regres obavezno priložiti i original fiskalnog isečka

Pravilnikom je definisano da država paorima pri nabavci đubriva regresira 10 din/kg kupljenog đubriva, odnosno najviše 2.000 din/ha. Da bi ostvarili pravo na regres za đubrivo, poljoprivrednici, osim zahteva, treba da prilože i original fiskalnog isečka, koji mora da bude izdat u skladu sa zakonom kojim se uređuju fiskalne kase.

Zahtevi za regresiranje đubriva od 3. maja do 30. septembra

Ukoliko iz fiskalnog isečka nije moguće utvrditi sve neophodne podatke za ostvarivanje prava na regres za đubrivo, poljoprivrednici su obavezni da uz fiskalni isečak podnesu i originalni račun, koji su dobili pri kupovini đubriva. Zahtevi za regresiranje troškova za nabavku đubriva predaju se Upravi za trezor jednom godišnje, u dva primerka, i to od 3. maja do 30. septembra tekuće godine.

Foto: valio84sl / Big Stock


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivreda Uprava za trezor Ministarstvo finansija Regresiranje Đubrivo Finansiranje Podsticaji


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao