Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državne subvencije
  • 30.03.2017. 08:15

Prijave za podsticaje - poljoprivredni objekti

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik prema kojem zainteresovana fizička i pravna lica mogu da konkurišu za ovogodišnje podsticaje za gradnju novih ili opremanje postojećih objekata primarne biljne i stočarske proizvodnje. Kako je Pravilnikom propisano, maksimalni iznos subvencije po jednoj prijavi može biti 8 miliona dinara.

Foto: Greg Putrich / Flickr
  • 2.384
  • 117
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja objavila je novi Pravilnik za dodelu podsticaja za podršku programima investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva, odnosno za gradnju i opremanje poljoprivrednih objekata u primarnoj proizvodnji. Ovim Pravilnikom su definisani uslovi i način ostvarivanja prava na subvencije, kao i novčani iznosi koji će biti dodeljivani po korisniku i vrsti podsticaja.

Ko ostvaruje pravo na podsticaje?

Kako je propisano, za ovaj tip podsticaja mogu se prijaviti poljoprivrednici u aktivnom statusu, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, nosioci registrovanih komercijalnih porodičnih gazdinstava, zatim preduzetnci, privredna društva, registrovane zemljoradničke zadruge koje imaju minimum pet članova, kao i srednje poljoprivredne škole.

Pomenuta fizička i pravna lica mogu konkurisati za subvencije ukoliko je investicija za koju se podnosi zahtev realizovana nakon 16. oktobra 2016. godine, zaključno sa danom podnošenja zahteva u ovoj kalendarskoj godini. Prema Pravilniku, iznos svakog računa mora biti veći od 50.000 dinara, a podnosilac zahteva mora prilikom konkurisanja predati račune za svaku pojedinačnu investiciju.

Objekti primarne biljne i stočarske proizvodnje

Podsticaji iz ove kategorije koje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede mogu biti iskorišćeni za:

1) gradnju i opremanje objekata za razvoj primarne proizvodnje biljnih kultura, a odnose se na:

  • gradnju objekta za čuvanje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda;
  • nabavku nove opreme za objekat za čuvanje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda;
  • nabavku nove opreme za pripremu proizvoda za tržište;
  • gradnju objekta za skladištenje žitarica;
  • nabavku nove opreme za objekat za skladištenje žitarica.

2) podršku investicijama za gradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne stočarske proizvodnje i to za:

  • objekte za smeštaj životinja;
  • nabavku nove opreme za objekat za smeštaj životinja;
  • gradnju novog objekta za skladištenje stajnjaka;
  • nabavku nove opreme za manipulaciju, odlaganje, separaciju i distribuciju čvrstog i tečnog stajnjaka.

Dokumentacija i rok za prijavljivanje

Zahtevi sa svom neophodnom dokumentacijom, koja obavezno mora da sadrži račune kojim se dokazuje da je investicija realizovana, podnose se Ministarstvu poljoprivrede odnosno Upravi za agrarna plaćanja, od 15. aprila do 15. oktobra tekuće godine. Pri tome treba voditi računa da svaki podnosilac može podneti samo jedan zahtev za korišćenje podsticaja za jedan ili više podsticaja.

Po jednom zahtevu najviše 8 miliona dinara

Novčana vrednost subvencija biće utvrđena po procentualnom iznosu na osnovu vrednosti realizovane prihvatljive investicije koja će biti umanjene za iznos sredstava na ime PDV-a. Najveći novčani iznos koji može biti isplaćen po jednom zahtevu je 8 miliona dinara, pri čemu će se naročito pratiti da li korisnik namenski troši dobijeni novac u roku od pet godina od dana donošenja rešenja o isplati podsticaja.

Foto: Greg Putrich / Flickr


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Podsticaji Subvencije Poljoprivredni objekti Oprema Zadruge Registar gazdinstava Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivreda Uprava za agrarna plaćanja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu