Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije u poljoprivredi
  • 17.05.2018. 08:15

Ruma: 87 miliona dinara za poljoprivredu

Opština Ruma je za poljoprivredne proizvođače sa tog područja obezbedila 87 miliona dinara podrške, a kupljene su i 23 protivgradne rakete.

Foto: Bigstock / Ekaterina Iatsenko
  • 222
  • 8
  • 0

Opština Ruma je za poljoprivredne proizvođače sa tog područja obezbedila 87 miliona dinara podrške. Ovih dana aktuelan je Javni poziv za subvencionisanje investicije osiguranja u poljoprivrednoj proizvodnji. U pitanju je osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja.

"Pravo na subvencije imaju nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, a subvencionišu se troškovi osiguranja  u iznosu od 40% od ukupnog iznosa obračunate premije osiguranja , bez obračunatog PDV-a, a najviše do 200.000,00 dinara. Do sada je oko 300 poljoprivrednika u opštini Ruma iskoristilo jednu od mera podrške, pa se i u ovoj godini očekuje veliko interesovanje", kaže Biljana Damljanović šefica Odeljenja za finansije, privredu i poljoprivredu u Opštini Ruma.

Kratkoročno kreditiranje fizičkih lica 

Istovremeno, zainteresovane banke mogu da se uključe u kratkoročno kreditiranje fizičkih lica - nosioca registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, koje je u aktivnom statusu, a nalazi se na području rumske opštine.

"Krediti se odnose na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, mašina, opreme i repromaterijala u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu, vinogradarstvu, ratarstvu, kupovinu stoke, živine, pčela, izgradnju plastenika i kupovinu sadnog materijala, sredstava za zaštitu bilja, sistema za navodnjavanje i izgradnju bunara. Opština Ruma će subvencionisati deo kamate i to po principu da, ako je kamata 11%, opština subvencioniše 10 procenata, a poljoprivrednik jedan odsto. Iz opštinskog budžeta je za subvencionisanje dela kamate na kredite obezbeđeno pet miliona dinara", kaže Damljanović.

Biljana
Biljana Damljanović: Očekujemo veliko interesovanje poljoprivrednika

Kupljene i protivgradne rakete

Opština Ruma je i ove godine iz budžeta izdvojila blizu milion dinara za nabavku protivgradnih raketa. Kupljene su 23 protivgradne rakete, koje su na upotrebu predate Radarskom centru na Fruškoj gori i kasnije distribuirane u mesne zajednice, koje imaju protivgradne stanice. Kupljene su visoko dometne rakete TRAYAL D8, koje će MUP naknadno distribuirati protivgradnim stanicama u opštini Ruma.

"Nastavljamo i ove godine sa dobrom praksom kupovine protivgradnih raketa. Verujemo da će to biti dovoljno za ovu sezonu, jer nisu potrošene ni sve rakete koje smo kupili prošle godine. U Radarskom centru su pohvalili obučenost protivgradnih strelaca u našoj opštini, stoga smatramo da će, ukoliko za to bude potrebe, strelci i ove godine reagovati pravovremeno i da neće biti štete prouzrokovane elementarnom nepogodom, tj. gradom", izjavio je član Opštinskog veća Opštine Ruma zadužen za bezbednost Milenko Sekulić.

Inače, protivgradni strelci ispalili su nedavno ukupno 12 raketa, po četiri iz stanica u Hrtkovcima i Platičevu i po dve u Buđanovcima i Pavlovcima. Na sreću, bilo je uspešno i štete na poljoprivrednim usevima nije bilo.

Rakete
Kupljene su 23 protivgradne rakete

Nastavlja se i proces komasacije

Optina Ruma je u prethodim godinama veoma uspešno sprovela i proces komasacije u katastarskoj optini Marđelos. Sada su u toku i pripreme za komasaciju u katastarskoj optini Voganj. Prema rečima Biljane Damljanović, veoma težak i obiman posao, koji opet ide na teret opštine Ruma.

"U procesu komasacije imamo finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, što ovaj posao olakšava. Komasacija u Marđelosu je završena bez većih problema, pa se nadamo da će tako biti i u Vognju. Imamo iskusne članove u komisiji, a i poljoprivrednici shvataju značaj komasacije, pa nema većih problema", dodaje Damljanović.

Svemu ovome dodajmo i podatak da je iz opštinske kase u Rumi finansirana i besplatna analiza zemljišta za poljoprivrednike koji su registrovani na tom području.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Ruma Subcencije Krediti Banke Biljana Damljanović Milenko Sekulić Protivgradne rakete Komasacija Osiguranje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".