Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sufinansiranje
  • 28.08.2019. 14:00

Seoskim domaćinima država vraća najmanje polovinu uloženog novca

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs po kome će seoskim domaćinima i zanatlijama, koji ulože u turizam ili u stare i umetničke zanate, vratiti najmanje polovinu uloženog novca. Predviđeno je 110.000.000 dinara.

Foto: Depositphotos/jrp_studio
  • 1.012
  • 47
  • 0

Prijave traju do 27. septembra, a pravo na konkurs imaju fizička lica odnosno nosioci registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici ili pravna lica, odnosno privredno društvo ili zemljoradnička zadruga.

Oni koji dobiju sredstva preko ovog konkursa mogu da ulože novac isključivo u autentične ugostiteljske objekte i u nabavku opreme i alata za zanate. 

Cilj konkursa spajanje poljoprivrede i seoskog turizma

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je cilj ovog konkursa da se poljoprivrednicima pomogne da spoje poljoprivredu i seoski turizam, kako bi povećali mogućnost za ostvarivanje veće zarade od života i posla na selu.

"Isto tako smo povezali s tim i ove stare zanate koji su atraktivni sa aspekta turizma, a sa druge strane pomažu i poljoprivrednicima u zabačenim delovima da mogu, da obavljaju neke svoje aktivnosti, na jedan tradicionalan način", navodi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Da bi povezivanje poljoprivrede i turizma bio dobar potez za ostvarivanje većeg profita, smatraju i poljoprivrednici. Poljoprivrednik Sreten Pavlović iz Ljiga veruje, da bi posao mogao da podigne na viši nivo, ukoliko bi uložio novac i u seoski turizam.

On se bavi odgajanjem mangulica i, kako kaže, dobro može da zaradi od tog posla. Ipak, dodaje, još veći profit ostvaruje kada to meso preradi i sam proda, te je i u tom smeru proširio posao pre šest godina.

"Svaki drugi gost mi je posle ručka zatražio i prenoćište, pa ću ukoliko dobijem državna sredstva izgraditi bar dva apartmana. Da bi bio celokupan biznis uspešan mi moramo da imamo te smeštaje, jer dosta ljudi dođe sa strane, iz Novog Sada, iz Slovenije koji traže da se odmore tri, četiri dana na našem domaćinstvu, da jedu, da uživaju u ovoj našoj prirodi i hrani", navodi Pavlović.

Sve ostale informacije o uslovima i načinu prijave na konkurs nalaze se ispod teksta

Najveće interesovanje za solarne sisteme za grejanje vode

Očekuje se da će se najveći broj zahteva odnositi na ulaganje novca u unapređenje sadržaja koji već postoje što je uglavnom izgradnja modernijih kupatila, opremanje kuhinja i uređivanje dečjih igrališta. Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig dodaje da je najveća zainteresovanost za sada za solarne sisteme za grejanje vode.

"Konkurs predviđa čak i izgradnju sauna, nabavku nameštaja u apartmanima i sobama, ali čini se da ih je najviše zainteresovala izgradnja instalacija za grejanje, pre svega za solarne sisteme za grejanje vode”, navodi Ivanović.

Domaći poljoprivrednici, osim što žele da uštede, sve više žele da se okrenu poslovanju, koje bi moglo da privuče i inostrane goste, prenosi RTS.


Dokumenti


Izvori

RTS


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Sufinansiranje Poljoprivrednici Seoski turizam Zanatlije Branislav Nedimović Sreten Pavlović Vladimir Ivanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.