Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik o subvencijama
  • 12.05.2017. 08:00

Sertifikacija organskih proizvoda

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o dodeli podsticaja za unapređenje konkurentnosti kroz sertifikaciju organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Svi zainteresovani za ove podsticaje mogu da se prijave do 31. oktobra 2017. godine.

Foto: anestiev / Pixabay
  • 1.118
  • 55
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja objavila je Pravilnik o dodeli podsticaja za podizanje konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

Pravilnikom su, takođe, propisani uslovi i načini ostvarivanja prava na podsticaje, a svi zainteresovani mogu da preuzmu zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje i informišu se maksimalnim iznosima podsticaja po korisniku.

Šta je sertifikacija?

Sertifikacija podrazumeva laboratorijske analize radi provere kvaliteta organskih proizvoda, kao i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta "srpski kvalitet". Te analize moraju biti obavljene u laboratorijama koje je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede, a njihov krajnji cilj je izdavanje potvrde o usklađenosti proizvoda sa specijalnim zahtevima, koje propisuje organsko gajenje, odnosno usaglašenost proizvoda sa specifikacijom, za proizvode sa oznakom "srpski kvalitet".

Tipovi sertifikacija za koje su namenjeni podsticaji

Ovim pravilnikom se dodeljuju podsticaji za uvođenje i sertifikaciju:

  • sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu;
  • dobre poljoprivredne prakse prema GLOBAL G.A.P. standardu;
  • sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;
  • sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;
  • proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje;
  • proizvoda sa oznakom geografskog porekla;
  • proizvoda sa oznakom "srpski kvalitet".

Prijave za podsticaje do kraja oktobra

Pravo da se prijave za podsticaje imaju nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, pravna lica i preduzetnici. Maksimalni iznos podsticaja koji može biti isplaćen po podnosiocu je 500.000 dinara, a zahtev se Upravi za agrarna plaćanja može podneti od 1. maja do 31. oktobra 2017. godine.

Pravilnik i obrazac potražite ispred teksta.

Foto: anestiev / Pixabay


Dokumenti


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Poodsticaji Sertifikacija Kontrola Organska proizvodnja Srpski kvalitet Ministarstvo poljoprivrede Uprava za agrarna plaćanja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.